Foto: srbija.gov.rs/Emilija Jovanović

Đedović Handanović odgovarala na pitanja građana o projektu „Jadarˮ

Vesti Autor: M.S. | 13:08 Ponedeljak, 26 08 2024 Foto: srbija.gov.rs/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će se projekat „Jadarˮ razvijati pod strogom kontrolom države, poštujući nacionalne i međunarodne propise i standarde iz oblasti rudarstva i zaštite životne sredine, uz studije i inženjerska rešenja koja će minimizirati sve potencijalne negativne uticaje.

Đedović Handanović je u Kontakt centru Vlade lično odgovarala na pitanja građana Ljiga, Požege, Zrenjanina, Novog Sada, Beograda, Vršca o rekultivaciji zemljišta nakon zatvaranja rudnika, uticaju projekta „Jadarˮ na druge opštine u Srbiji i da li se litijum istražuje u njihovim mestima.

Ona je pozvala građane da pozovu pomenuti kontakt centar i informišu se kod nadležnih institucija o svim nedoumicama, objasnivši da je ovaj centar pokrenut pre nekoliko nedelja jer se ogroman broj neistina i dezinformacija širi u javnosti u vezi sa projektom „Jadarˮ.

Ministarka je navela da u centru rade stručnjaci iz oblasti rudarstva, geologije, zaštite životne sredine, vodoprivrede i zdravstva, koji daju konkretne, tačne i precizne odgovore svim građanima koji se interesuju za pomenuti projekat.

U Srbiji postoji jedno nalazište overenih rezervi litijuma, u dolini Jadra, ukazala je ona, uz napomenu da se nigde više u našoj zemlji ne vrše aktivna geološka istraživanja litijuma i bora.

Prema njenim rečima, dosta građana je zvalo da proveri da li se u njihovom gradu vrši istraživanje bora i litijuma, jer se priča da će se otvarati na desetine ili više od stotinu rudnika litijuma u Srbiji, što nije istina.

Đedović Handanović je objasnila da imamo overene rezerve litijuma u Jadru, da nigde više u zemlji nema potvrđenih rezervi litijuma, niti se vrše aktivna istraživanja, i dodala da se u Evropi razvija niz projekata u vezi sa eksploatacijom litijuma, u Nemačkoj čak tri projekta, u Finskoj na više lokacija, u Francuskoj jedan sličan rudniku u Srbiji.

Ministarka je navela da je nalazište litijuma i bora u našoj zemlji jedno od najvećih na kontinentu, da ovaj projekat može da doprinese BDP-u naše zemlje 10-12 milijardi evra godišnje i da je zbog toga važno da se u javnom prostoru komuniciraju tačne informacije od strane stručnjaka i da se vodi transparentan dijalog, čemu služi i ovaj kontakt centar.

Građani se mogu informisati u Kontakt centru Vlade Srbije o projektu „Jadarˮ na broj telefona 0800-37-37-37, svakog radnog dana od 9 do 15 časova, a pozivi su besplatni.