Foto: srbija.gov.rs

Izmene Zakona o energetici za efikasniji energetski sistem

Vesti Autor: M.S. | 12:39 Ponedeljak, 02 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da predložene izmene i dopune Zakona o energetici treba da unaprede funkcionisanje energetskog sistema i omoguće veću energetsku sigurnost kako u neposrednoj, tako i u daljoj budućnosti, u periodu prelaska na čiste izvore energije.

Đedović Handanović je, na javnoj raspravi o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o energetici održanoj u Privrednoj komori Srbije (PKS), istakla da ove zakonske izmene omogućavaju prenošenje Paketa za integraciju električne energije koji sadrži devet propisa EU, a treba da omogući spajanje tržišta električne energije, tranziciju ka čistim izvorima energije i sigurno i dostupno snabdevanje građana i privrede.

Ministarka je rekla da je osnovni cilj izmena veća sigurnost snabdevanja, što će biti obezbeđeno, između ostalog, i kroz saradnju na regionalnom i evropskom nivou, u slučaju kriza.

Ona je ukazala na to da se Republika Srbija integriše u evropski sistem bezbednosti i saradnje u pogledu spremnosti i upravljanja kriznim situacijama, uz napomenu da se definiše i postupanje Vlade, Ministarstva i operatora prenosnog sistema u slučaju elektroenergetske krize.

Zakonske izmene, kako je rečeno na javnoj raspravi, važne su i za bolje funkcionisanje tržišta električne energije, koje će biti u potpunosti usklađeno sa evropskim pravilima, ali i za osnaživanje i zaštitu krajnjih kupaca.

Đedović Handanović je navela da će se to uraditi, između ostalog, i kroz definisanje energetskog siromaštva, stvaranje uslova za osnivanje i delovanje energetskih zajednica, kao i prava na napredne merne sisteme, odnosno pametna brojila.

Ministarka je istakla da je u okviru modernizacije distributivne mreže, koja je započeta pre manje od godinu dana, rekonstruisano oko 2.500 kilometara niskonaponske mreže, više od 720 transformatora je zamenjeno i ugrađeno je više od 500.000 pametnih brojila, što je odličan rezultat.

Kada je reč o distributivnom sistemu, novine se tiču priključivanja javnih i privatnih punjača električnih vozila na distributivni sistem, što je važno zbog elektrifikacije saobraćaja i smanjenja emisija štetnih gasova.

Takođe, reguliše se posedovanje i upravljanje objektima za  skladištenje električne energije, koje je značajno za integraciju obnovljivih izvora u elektroenergetski sistem, a unapređena su i pravila za priključenje elektrana na distributivni sistem.

Prema njenim rečima, zakonske izmene predviđaju i donošenje dva nova strateška dokumenta: strategije razvoja i upotrebe vodonika i strategije razvoja proizvodnje i upotrebe toplotne energije.

Prvi put se, kako je dodala, uvode i licence za skladištenje električne energije i oslobađaju se licenciranja proizvođači električne energije za sopstvene potrebe, bez obzira na to da li se višak proizvedene energije predaje u sistem.

Đedović Handanović je rekla i da izmene ovog zakona uvode mogućnost da snabdevanje krajnjih kupaca električnom energijom obavlja sam proizvođač, na osnovu ugovora o otkupu električne energije sa fizičkom isporukom, kroz tzv. korporativni PPA (power purchasing agreement), što je već duže vreme zahtev privrede i čime se unapređuje razvoj privatnog sektora.

Takođe, novina je i obavezna sertifikacija instalatera sistema obnovljivih izvora energije, što će biti dodatna garancija u pogledu kvaliteta radova i opreme, dodala je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila na to da je nedavno potpisan Memorandum o razumevanju o primeni razvoja nuklearne energije u Republici Srbiji sa predstavnicima pet ministarstava i 20 fakulteta, naučnih instituta i energetskih preduzeća.

Ovaj dokument, kako je objasnila, treba da omogući okupljanje stručnih kadrova koji će raditi na ispitivanju mogućnosti za uspostavljanje programa za mirnodopsku primenu nuklearne energije u Srbiji i njegovom sprovođenju, ukoliko bude doneta takva odluka.

Prema njenim rečima, izmene Zakona o energetici predviđaju ponovo uvođenje oblasti nuklearne energije, odnosno prestanak važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana, a istovremeno se uređuju glavni koraci u potencijalnoj mirnodopskoj primeni nuklearne energije u Srbiji, na osnovu smernica Međunarodne agencije za atomsku energiju.