Foto: mos.gov.rs

Dodeljene stipendije sportistima za 2023. godinu

Vesti Autor: M.S. | 19:53 Sreda, 17 05 2023 Foto: mos.gov.rs

Ministarstvo sporta Vlade Republike potpisalo je danas 424 ugovora o dodeli stipendija za sportiste amatere iz 52 nacionalna granska sportska saveza na osnovu ostvarenih rezultata iz 2022. godine, čija ukupna vrednosti iznosi 378.500.000 dinara.

Svečano potpisivanje ugovora održano je u Palati Srbija, a ovom činu prisustvovali su i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ministar bez portfelja zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev, predstavnici sportskih saveza, sportski zvaničnici u Srbiji, kao i proslavljeni sportisti, treneri i selektori reprezentacija.

Ministar sporta Zoran Gajić je tom prilikom istakao da država snažno podržava razvoj sporta, odrastanje i negovanje nove generacije sportista koja će zameniti staru, što potvrđuje i činjenica da se broj stipendiranih sportista povećava iz godine u godinu.

On je precizirao da među dobitnicima stipendija ima 119 zaslužnih sportista, 141 sportista međunarodnog ranga i 164 sportiste nacionalnog ranga.

Ova godina je izuzetno izazovna jer je za mnoge sportiste kvalifikaciona za Olimpijske igre u Parizu 2024. Uveren sam u to da će primaoci stipendija delovati kao najbolji ambasadori Srbije i da ćemo videti da se zastava naše zemlje viori na budućim sportskim događajima širom sveta, poručio je ministar.

Prema njegovim rečima, u platformi velikog osnaživanja nacionalnog sporta, jedan od ključnih stubova jeste davanje stipendija mladim sportistima, ali i već potvrđenim asovima.

Ovo je takođe jedan od načina kojim smanjujemo finansijski pritisak na granske saveze i klubove, čime im pružamo značajnu pomoć, naveo je Gajić i dodao da stipendija pruža sportistima dodatno ohrabrenje i dodeljuje im se za dalji razvoj njihove sportske karijere.

Ostanite fokusirani, vredni, posvećeni, hrabri i predano radite na tome da budete uspešni u postizanju sportskih ciljeva, a to su osvojene medalje u dresu reprezentacije Srbije na Olimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima, poručio je ministar.

Prisustnima su se obratili i predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, koji je i sam bio deo ovog programa stipendiranja, kao i proslavljeni srpski odbojkaški reprezentativac Aleksandar Atanasijević.