Foto: shutterstock

Dodeljeno 350 bukvara učenicima srpskih dopunskih škola u Sloveniji

Vesti Autor: M.S. | 21:40 Nedelja, 14 05 2023 Foto: shutterstock

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević sastao se danas u Ljubljani sa predstavnicima srpske dijaspore u Sloveniji i učiteljima koji rade u srpskim dopunskim školama.

Milićević je predao donaciju nastavnicima koji su se okupili u parohijskom domu u Ljubljani gde je dodeljeno 350 bukvara za učenike koji od sledeće školske godine kreću u prvi razred dopunskih škola, kao i lektire za učenike starijih razreda.

Ministar je prilikom uručivanja bukvara, lektira i drugih knjiga za biblioteku na srpskom jeziku istakao da je ovaj projekat pokrenut u saradnji sa Ministarstvom prosvete i uz podršku izdavačke kuće “Vulkan”, kojoj je zahvalio na donaciji i doprinosu očuvanja srpskog jezika i kulture.

On je rekao da što više jezika čovek govori, to više vredi i duhovno je bogatiji, ali ako zaboravi maternji jezik, on gubi deo sebe i vezu sa svojim precima.

Očuvanje i promocija nacionalnog identiteta, kroz baštinjenje srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulturnog nasleđa i istorije, su samo neki od prioriteta delovanja Kabineta, dodao je on.

Milićević je pozvao mlade iz naše dijaspore u Sloveniji da se prijave za učešće u tematskim letnjim kampovima koje će Kabinet u saradnji sa lokalnim samoupravama organizovati tokom jula i avgusta širom Srbije.

Ministar je istakao da su letnji kampovi veoma značajni za unapređenje veza mladih iz srpske dijaspore sa zemljom porekla, kao i za razvijanje prijateljskih i kulturnih odnosa među decom iz različitih delova dijaspore i matice.

Plan je da se krajem jula i početkom avgusta širom Srbije organizuju kampovi koji će ugostiti više od 15.000 naše dece iz dijaspore.

Tematski će biti svrstani u tri grupe - eko kamp, sportski kamp i okupljanje kulturno-umetničkih društava.

Ovi letnji kampovi pre svega treba da našim mališanima iz sveta približe Srbiju, da vide unutrašnjost naše lepe zemlje a ne samo Beograd, da se druže sa vršnjacima i kroz to još više zavole svoju maticu i požele da se jednog dana vrate na ognjišta svojih predaka.