Foto: srbija.gov.rs

Kontinuirano razvijanje veza srpske dijaspore sa maticom

Vesti Autor: M.S. | 20:04 Subota, 24 06 2023 Foto: srbija.gov.rs

Vršilac dužnosti ministra prosvete u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević prisustvovao je danas tradiocionalnoj Vidovdanskoj akademiji u Konzulatu Srbije u Minhenu, koju su organizovali učenici i nastavnici dopunske škole na srpskom jeziku.

Milićević je rekao da je ogromna čast i privilegija biti sa učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima na obeležavanju Vidovdanske akademije u Minhenu.

On je naglasio da se sa ovog skupa iz dijaspore šalje snažna poruka podrške našem narodu na Kosovu i Metohiji i državnom rukovdstvu Srbije u odbrani nacionalnih i državnih interesa, istakavši da su očuvanje identiteta, jezika i kulturne baštine simboli jednog naroda.

Kontinuirano održavanje i razvijanje veza svakog pripadnika srpskog naroda sa svojom matičnom državom veoma je značajno, a posebno preko sistema obrazovanja i vaspitanja mladih narašataja, ocenio je on.

Ministar je pružio punu podršku radu dopunske škole srpskog jezika, i izrazio zadovoljstvo zbog toga što je broj učenika sa 105 povećan na približno 600.

Najviše učenika srpske nacionalnosti, koji pohađaju obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku, ima u Nemačkoj. Srpski jezik u dijaspori, ove školske godine pohađa 7.700 đaka u 16 država.