Foto: srbija.gov.rs

Podrška UNFP aktivnostima za poboljšanje položaja porodica

Vesti Autor: M.S. | 15:44 Ponedeljak, 08 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Milica Đurđević Stamenkovski razgovarala je danas putem onlajn platforme sa regionalnim direktorom Populacionog fonda UN (UNFP) Džonom Kenedijem Mosotijem o nastavku i unapređenju saradnje.

Đurđević Stamenkovski je tokom razgovora, kojem je prisustvovala šefica UNFP u Srbiji Borka Jeremić, upoznala sagovornika sa budućim aktivnostima tog ministarstva, kao što su povećanje roditeljskog dodatka, ekonomsko osnaživanje žena i uvođenje novih mera za podizanje nataliteta.

Ona je ukazala na važnost podrške UNFP-a u realizaciji tih aktivnosti, dodavši da je Populacioni fond značajan partner Ministarstva u borbi za još bolji položaj dece, žena i porodica.

Ministarka je izrazila uverenje u to da će se podrška nastaviti u realizaciji aktivnosti koje su od zajedničkog interesa, a posebno kada je u pitanju osnivanje kancelarija za porodicu pri jedinicama lokalne samouprave.

Regionalni direktor UNFP-a je izrazio nadu u to da će dobra i konstruktivna saradnja biti nastavljena, dodavši da će Populacioni fond UN svojim sugestijama i predlozima pomoći i u izradi Strategije o porodici, na čijoj pripremi Ministarstvo aktivno radi, a koja će obuhvatiti niz mera za podsticaj rađanja, brigu o deci i starijim ljudima, reproduktivnom zdravlju, kao i promociju porodičnih vrednosti.

Na sastanku je dogovoreno i da će Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju učestvovati na konferenciji o demografskoj otpornosti, čije održavanje je planirano na jesen ove godine u Portugalu.