Foto: srbija.gov.rs

Identifikovani posmrtni ostaci još četvoro Srba stradalih 1995. godine u Hrvatskoj

Vesti Autor: B.O. | 16:37 Sreda, 25 09 2024 Foto: srbija.gov.rs

Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije saopštila je danas da je u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu obavljena identifikacija posmrtnih ostataka četiri lica srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Posmrtni ostaci žrtava stradalih u avgustu 1995. godine u akciji hrvatske vojske i policije „Olujaˮ ekshumirani su u Petrinji (1), Zadru (1), Gornjem Selištu (1) i Vodoteču (1).

Identifikacijama su prisustvovali članovi porodica stradalih i monitorski tim Komisije za nestala lica, imajući u vidu da je od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka vršenih na području Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani omogućen monitoring.

Posmrtni ostaci ovih lica identifikovani su metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Prema podacima Komisije, kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2024. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica, pojedinačnih grobnih mesta i drugih neobeleženih lokacija ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske, a posmrtni ostaci približno 1.000 identifikovanih žrtava predati su porodicama radi sahrane.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Srbiji, što za njih ima poseban značaj, jer godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.