Foto: beograd.rs

Radionice starih zanata i izložba „Junaci u opancima” na Kalemegdanu

Vesti Autor: K.C. | 19:03 Sreda, 25 09 2024 Foto: beograd.rs

Povodom obeležavanja manifestacije „Dani evropske baštine”, od 27. do 29. septembra na Savskom šetalištu Beogradske tvrđave posetioci će moći da učestvuju u radionicama starih zanata, te da posete izložbu „Junaci u opancima”, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.

Iz ovog sekretarijata pozivaju sugrađane da zakorače u svet tradicije na izložbi „Junaci u opancima”, koja posetiocima pruža jedinstvenu priliku da bolje razumeju zašto opanci zauzimaju posebno mesto u srcu srpske kulture i istorije. Ona je interaktivnog karaktera, omogućavajući posetiocima da se na poseban način povežu s prošlošću. U okviru izložbe nalaze se originalni eksponati iz tog perioda, uključujući opanke koje su nosili srpski vojnici, uniforme, oružje i druge predmete iz svakodnevnog života vojnika na frontu. Pored eksponata, izložba uključuje i film koji prikazuje autentične snimke iz rata i priče o herojstvu i izdržljivosti srpskog naroda. Izložba će trajati od 14 do 18 časova.

Takođe, biće organizovane besplatne radionice tradicionalnih starih zanata od 15 do 17 časova, koje su namenjene deci i mladima. Ovo je jedinstvena prilika da se nauče veštine koje su oblikovale našu istoriju. Radionice su otvorene za sve ljubitelje tradicije koji žele da prodube svoje znanje i doprinesu očuvanju kulturne baštine.

Ovu manifestaciju podržali su Sekretarijat za privredu Grada Beograda i Privredna komore Srbije – Udruženje za turizam.