Foto: srbija.gov.rs

Inovativni lek protiv multiple skleroze dostupan i pacijentima u Srbiji

Vesti Autor: M.S. | 14:19 Sreda, 29 03 2023 Foto: srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas, zajedno sa predstavnicima Vlade i diplomatskim korom, farmaceutsku kompaniju "Hemofar"”, gde se tom prilikom upoznala sa inovativnim lekom corpos za obolele od multiple skleroze (MS).

Brnabić je istakla da je pomenuti lek dostupan i pacijentima u Srbiji zahvaljujući saradnji kompanije „Hemofarm” sa najvećom biotehnološkom kompanijom "Roš".

U Srbiji je počela proizvodnja prvog inovativnog leka za lečenje obolelih od multiple skleroze, koji će značajno promeniti tok bolesti i unaprediti kvalitet života pacijenata, navela je premijerka.

Ona je istakla da se pregovara sa "Hemofarmom" i o široj proizvodnji drugih inovativnih lekova u našoj zemlji, i ukazala na to da je za poslednje četiri godine učetvorostručen broj pacijenata obolelih od MS koji se leče preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Brnabić je podsetila na to da je 2019. godine njihov broj iznosio 1.000, a da ih trenutno ima 4.000, i napomenula da su sredstva koja se iz budžeta izdvajaju za lečenje pacijenata obolelih od retkih bolesti za 10 godina uvećana 33 puta.