Foto: Ministarstvo kulture

Iskustva Kube u smanjenju nepismenosti dragocena za naš obrazovni sistem

Vesti Autor: B.O. | 16:14 Sreda, 16 10 2024 Foto: Ministarstvo kulture

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović razgovarala je danas, tokom posete Republici Kubi, sa zvaničnicima obrazovnog sistema te zemlje o bilateralnoj saradnji u oblasti obrazovanja.

Đukić Dejanović je tokom razgovora predstavila naš obrazovni sistem i prisustvovala konferenciji o obrazovnom sistemu Kube, koji, kako je rekla, karakteriše visok stepen pismenosti, budući da imaju svega 0,02 odsto nepismenih.

Reforme koje su sprovedene u sistemu obrazovanja Kube doprinele su, ne samo smanjenju nepismenosti, već je akcenat stavljen i na izgradnju veština i sticanja znanja u svim životnim dobima, objasnila je ona i poručila da su nam ova iskustva izuzetno značajna za primenu celoživotnog učenja u Srbiji.

Ministarka je, navodeći da je posebno interesantan sistem srednjoškolskog obrazovanja, posetila specijalnu školu „Panama“ i upoznala se sa radom ove obrazovne ustanove i aktivnostima koje sprovodi, kao i sa izvanredim postignućima učenika.

Ona je sa kubanskim zvaničnicima razgovarala o potencijalnim projektima koji bi mogli da doprinesu obrazovnom razvoju u obe zemlje.

Tokom boravka na Kubi, ministarka Đukić Dejanović i ministarka prosvete Kube Naima Ariatne Truhiljo potpisaće memorandum o razumevanju između dva ministarstva u oblasti obrazovanja.