Foto: srbija.gov.rs

Nacionalne manjine su bogatstvo naše zemlje

Vesti Autor: B.O. | 20:16 Sreda, 16 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov razgovarao je danas sa članovima delegacije Odbora za etnička i verska pitanja Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije, koju je predvodio Jang Sjaobo, o politikama koje dve države razvijaju prema nacionalnim manjinama.

Žigmanov je tom prilikom istakao da u južnoj srpskoj pokrajini imamo visok stepen kršenja osnovnih ljudskih prava prema srpskom i drugom nealbanskom stanovništvu, i da Srbija čini sve da, kroz napore u međunarodnoj zajednici, fokus usmeri ka tom neodrživom stanju.

On je predstavio ključna načela na kojima se zasniva politika Srbije prema nacionalnim manjinama, za koje je rekao da se baziraju na politici pozitivnog priznanja i pozitivnog vrednovanja etničkih i verskih razlika.

Politike se, kako je objasnio, temelje na stavu da su nacionalne manjine bogatstvo, a ne opasnost, rizik ili pretnja, a u osnovi te politike je humanizam, prema kojem je vrednost svakog čoveka neprikosnovena.

Srbija je država svih njenih građana, koja nastoji da se u njoj ostvaruju jednakost i ravnopravnost bez obzira na versku ili etničku pripadnost, i koja vodi politiku jednakih šansi za sve građane i politiku nulte tolerancije na diskriminaciju, podvukao je ministar.

On je predstavio delegaciji Kine način na koji nacionalne manjine u Srbiji ostvaruju svoja prava garantovana međunarodnim konvencijama i nacionalnim zakonodavstvom, te naglasio da se prema manjinama, koje su heterogene i različite u broju, teritorijalnoj disperziji, razvijenosti infrastrukture ili statusu, grade i specifične politike koje teže zadovoljenju njihovih potreba.

Šef kineske delegacije naglasio je da NR Kina podržava stavove Srbije i da potpuno i snažno stoji iza Srbije u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji.

On je predstavio osnovna načela politike Kine prema nacionalnim manjinama, koje čine 8,5 odsto ukupnog stanovništva, naglasivši da neke od nacionalnih manjina u Kini broje i više od deset miliona pripadnika.

Prema njegovim rečima, jednakost svih, saradnja među etničkim zajednicama, autonomno upravljanje, gradnja prosperiteta za sve članove društva, kao i politika izgradnje zajedništva svih koji žive u Kini su glavni principi na kojima se bazira politika Kine prema nacionalnim manjinama.