Foto: srbija.gov.rs

Veliki značaj podrške Nemačke Srbiji u procesu energetske tranzicije

Vesti Autor: M.S. | 21:43 Sreda, 16 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ambasadorkom SR Nemačke u Beogradu Anke Konrad o saradnji u oblasti energetske tranzicije.

Đedović Handanović je istakla da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije u kome je važna podrška Nemačke u realizaciji projekata poput vetroparka Kostolac, Transbalkanskog koridora i uvođenja obnovljivih izvora energije u sisteme daljinskog grejanja.

Povećanje udela čiste energije i smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva je strateško opredeljenje Srbije, prepoznato u Integrisanom nacionalnom energetskom i klimatskom planu, kojim, kao i druge članice EU, dugoročno planiramo veću sigurnost snabdevanja i zaštitu životne sredine, rekla je ministarka.

Ona je ukazala na to da je cilj Srbije da do kraja decenije integriše novih 3,5 gigavata proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, dodavši da je Srbija zainteresovana za saradnju sa Nemačkom u oblasti kritičnih mineralnih sirovina.

Ministarka je naglasila da je EU opredeljena da koristi litijum i druge kritične mineralne sirovine u borbi protiv klimatskih promena, dodavši da u Nemačkoj i ostalim zemljama postoji spremnost da se ubrzaju ti projekti koji mogu da transformišu evropsku privredu.

S obzirom na to da Srbija raspolaže strateški značajnim nalazištem litijuma, želimo da razvijamo održivo rudarstvo, uz primenu najviših standarda zaštite životne sredine, objasnila je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, privlačenjem investicija u proizvodnju katoda, baterija i električnih automobila i izgradnju celog lanca vrednosti, možemo trajno da promenimo ekonomski ambijent u našoj zemlji i učinimo je neizostavnim akterom u borbi protiv klimatskih promena.

Konrad je ukazala na višedecenijsku podršku Nemačke Srbiji u procesu energetske tranzicije, i istakla opredeljenje za razmenu znanja i iskustva u oblasti kritičnih mineralnih sirovina, kao i napretka u realizaciji Memoranduma o razumevanju između EU i Srbije o strateškoj saradnji u oblasti održivih sirovina, lancima proizvodnje baterija i električnih vozila.