Foto: tw/slogasindikat

Ispred Vlade Srbije PROTEST vozača saniteta zbog malih plata

Vesti Autor: K.C. | 15:30 Ponedeljak, 04 09 2023 Foto: tw/slogasindikat

Više stotina vozača saniteta Hitne pomoći iz čitave Srbije, protestovalo je danas ispred zgrade Vlade Srbije, nezadovoljni zbog malih plata i loših uslova rada, sa zahteomv da se koeficijent za obračun njihovih plata poveća sa 8,98 na i 13,57 i tako izjednači sa koeficijentom koji važi za vozače hitne pomoći u velikim gradovima.

Oni su tražili i da im se omogući beneficirani radni staž.

„Svakoga dana rizikujemo naše živote kako bismo spasili druge, a plaćaju nas minimalcem. Ove sramote nigde nema, osim u Srbiji“, poručili su vozači saniteta.

Prema njihovim rečima, trenutno plata vozač saniteta u službama Hitne pomoći je oko 42.000 do 43.000 dinara, sa radom na praznik najviše izađe do 47.000, odnosno 48.000, zbog čega su mnogi primorani da rade još jedan posao kako bi prehranili porodicu.

„Bili smo primorani da se ovde okupimo i da jasno i glasno kažemo da ne možemo da radimo pod uslovima pod kojima radimo, i da više nikome nećemo dozvoliti da nas ponižava. Predali smo premijerki naše minimalne zahteve kako bismo mogli da nastavimo da radimo, a od kojih nećemo da odustanemo”, rekao je vozač Hitne pomoći iz Doma zdravlja Ivanjica.

Oni imaju četiri zahteva, a to su izmena Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, da se koeficijent za obračun njihovih plata poveća sa 8,98 na i 13,57 i tako izjednači sa koneficijentom koji važi za vozače hitne pomoći u zavodima u velikim gradovima.

Drugi zahtev je isplata dnevnica za službena putovanja i isplata prekovremenog rada, treći je beneficirani radni staž za vozače sanitetskih vozila, a poslednji da se zakonski, bezuslovno i u što kraem roku omogui prolazak vozača Hitne pomoći, uz uključenu signalizaciju, kroz crveno svetlo, bez dodatnih procedura i zahteva prema MUP-u.

„Da obavestim javnost i nosioce vlasti da današnjim protestom ni u jednoj zadravstvenoj ustanovi u Srbiji nije ugrožen proces rada jer su došle samo kolege koji po rasporedu danas ne rade ili su na godišnjim odmorima. Do sada smo pokušavali da na različite načine skrenemo pažnju na naše probleme, ali kako niko do sada nije imao sluha za nas današnji protest počeli smo simbolično u minut do 12, iako je za naše probleme 12 sati već odavno prošlo“, poručio je jedan od organizatora protesta Dejan Kezović, vozač saniteta u Hitnoj pomoći Doma zdravlja Ivanjica.

Kezović je naglasio da njihov zahtev nije pretnja već borba za život.

„Znate li zašto odžačari nose crna odela – da se ne vidi garedž na njima, a znale li zašto su naše uniforme crvene – da se ne vidi krv na njima. Jel vredi ova uniforma više od 42.000 dinara“ upitao je Kezović.

Objašnjava i zašto žele da pod određenim uslovima mogu da prođu na crveno svetlo.

„Mi iz Ivanjice dok stignemo do Čačaka imamo 5-6 semafora, koji drže po jedan minut. To je 5-6 minuta, dali ste nekome šansu za život“, kaže on i dodaje da u slučaju prolaska na crveno moraju da idu kod sudije za prekršaje, da se brane, izvode svedoke, overavaju iskaze kod notara… sve o svom trošku.

Kezović kaže da se situacija oko opreme znatno popravila, ali „fali samo malko da nas neko sasluša“.

Skupu se obratio Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

„Vi ste heroji ove države. Da nije bilo vas mnogi životi danas bi bili ugašeni. Vi radite jedan human i odgovoran posao u interesu svih građana. Kada sam čuo kolike su zarade vozača saniteta ja sam bio preneražen. Ja ne mogu da verujem da neko izađe i kaže da je prosečna plata u Srbiji 87.000 dinara, to je prvo laže, a sa druge strane vi radite za duplo manje“, obratio se Veselinović vozačima saniteta u dravstvenim ustanovama. On je obećao da se kao narodni poslanik u parlamentu izneti zahteve vozača saniteta i ukazati na njihove probleme.

Među učesnicima protesta bilo je i drugih zdravstvenih radnika koji su došli da podrže vozače saniteta da istraju u svojoj borbi za bolji i dostojanstveniji rad.

„Dobar dan majstori volana! Dobar dan doktori robijanja kroz gužvu zakrčenih gradskih ulica, odgovorni i vredni ludi, saradnici i dragi prijatelji. Voleo bih da vam kažem i ‘vozači Hitne pomoci’, ali vaša mizerna plata mi to ne dozvoljava. Vaša plata je toliko mala da ne mogu da se odlučim da li je to smešno ili tužno. Nije dostojna posla koji obavljate, a vi spasavate ljudske živote“, ovim rečima obratio se doktor Dejan Pavlović, specijalista Urgentne medicine Hitne pomoći Šabac.

Vozači, koji su došli u svojim crvenim uniformama nosili su transparente na kojima je pisalo „Život nema cenu“, „Brzina je bitna“, „Vratite nam dostojenstvo“, „Ravnopravno za sve vozače u Srbiji“. Tokom protesta saobraćaj na raskrsnici ulica Kneza Miloša i Nemanjinoj se odvijao neometano.

Ukoliko se Vlada Srbije ne oglasi i ne usvoji zahteve od sutra će vozači, kako su najavili, primeniti „drugi način“ protesta.