Foto: srbija.gov.rs

Izgradnja naftovoda Mađarska–Srbija za veću energetsku bezbednost zemlje

Vesti Autor: M.S. | 13:24 Četvrtak, 11 05 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa vršiocem dužnosti direktora „Transnafta AD Pančevo” Bogdanom Kuzmanovićem o projektu izgradnje naftovoda od Novog Sada do Mađarske, koji će Srbiju povezati na naftovod „Družba”  i unaprediti sigurnost snabdevanja naftom.

Đedović je tom prilikom naglasila da je u uslovima svetske energetske krize najvažnije da se sagledaju sve mogućnosti i potrebne investicije koje će obezbediti sigurnost snabdevanja energijom i energentima i naše zemlje.

Prema njenim rečima, kao što se radi na diverzifikaciji snabdevanja prirodnim gasom, veoma je važna diverzifikacija snabdevanja naftom i uveliko se priprema projekat izgradnje novog naftovoda kojim ćemo se povezati sa sistemom naftovoda u Mađarskoj.

Time ćemo, kako je objasnila, u potpunosti obezbediti sigurnost snabdevanja Rafinerije nafte u Pančevu i diverzifikovati pravce snabdevanja naftom.

Kuzmanović je informisao ministarku o napretku razgovora sa mađarskom kompanijom „Mol” o usaglašavanju tehničkih aspekata izgradnje novog naftovoda, koji će Srbiji obezbediti 5,5 miliona tona nafte godišnje.

U narednim nedeljama se očekuje i potpisivanje Memoranduma o saradnji za realizaciju izgradnje naftovoda Mađarska–Srbija.

Na sastanku je razgovarano i o prioritetnim investicijima „Transnafte” i planovima izgradnje novih interkonekcija, naftovoda i produktovoda, koji će Srbiju povezati sa susednim zemljama i dodatno unaprediti sigurnost snabdevanja naftom.