Foto: Ig/mali_sinisa

Predstavljen novi avion „Er Srbije“ koji nosi boje i oznake EKSPO 2027

Vesti Autor: B.O. | 14:17 Nedelja, 06 10 2024 Foto: Ig/mali_sinisa

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali i ministarka privrede Adrijana Mesarović prisustvovali su na Aerodromu „Nikola Teslaˮ predstavljanju novog aviona „erbas A330-200“, koji nosi boje i oznake specijalizovane izložbe EKSPO 2027.

Mali je tom priliko istakao da će novi avion leteti i u Kinu i na zapad i nositi poruku "dođite u Beograd, dođite da budemo svi zajedno u centru sveta".

To je novi, širokotrupni avion, koji ima 262 sedišta i koji će nam koristiti za letove, kako do Njujorka i Čikaga, tako i do Tidžuana i Gvanžoa u Kini, objasnioje Mali i dodao da je „Er Srbija“ najbrže rastuća avio kompanija u regionu i da će do kraja godine dobiti još tri nova aviona, tako da će u njenoj floti biti 29 aviona.

On je naglasio da je „Er Srbija“ od 2013. godine, kada se krenulo u njenu reorganizaciju, prevezla više od 30 miliona putnika, a da je samo ove godine, do kraja avgusta, prevezla tri miliona putnika.

Po nekim mišljenjima, postoje tri simbola suverenosti jedne zemlje, a to su himna, zastava i jaka nacionalna aviokompanija. Srbija danas ima sve to i zato je za mene uspeh „Er Srbije“ upravo uspeh naše zemlje, istakao je Mali.

Prvi potpredsednik Vlade je napomenuo da je „Er Srbija“ počela da leti do Gvandžoa u Kini pre samo nekoliko dana, a da će do kraja godine uvesti liniju i do Šangaja.

Na EKSPU očekujemo više od tri miliona posetilaca i da predstavimo našu zemlju na pravi način, naglasio je on, izrazivši očekivanje da kroz program Srbija 2027 i dalji ubrzan rast i razvoj Srbije, kroz ulaganje u auto-puteve, brze pruge i saobraćajnice, škole, bolnice, u našu energetiku, povećamo plate, penzije, minimalne zarade.

Prema njegovim rečima, danas imamo jasno definisani cilj i strategiju rasta i razvoja, koju malo ko ima u Evropi, a kamoli ovde u regionu, a to je da se2027. godine, sa EKSPO, sa ovakvim rastom, dodatno približimo standardu Evropske unije i da naša deca vide jasnu i sigurnu budućnost u svojoj zemlji.

Direktor kompanije „Er Srbija“ Jirži Marek izjavio je da je, u susret predstojećem EKSPO 2027, ta kompanije želela da da doprinos promociji tog važnog događaja i da je zato odlučila da njen treći širokotrupni avion dobije vizualni identitet te izložbe.

Direktor preduzeća Ekspo 2027 Dušan Borovčanin istakao je da će ovaj avion, kako bude prelazio granice, na neki način biti ambasador koji će tako nositi i širiti poruku onoga što EKSPO 2027 jeste.