Foto: zdravlje.gov.rs

Jačanje saradnje Srbije i Mađarske u oblasti zdravstva

Vesti Autor: M.S. | 13:33 Ponedeljak, 25 03 2024 Foto: zdravlje.gov.rs

Ministarka zdravlja u Vladi Republike Srbije Danica Grujičić i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto razmatrali su danas brojne mogućnosti saradnje u oblasti zdravstva, posebno u segmentu onkologije, budući da i Srbija i Mađarska imaju veliki broj obolelih i veliku smrtnost od onkoloških oboljenja.

Grujičić, koja predstavlja Srbiju na Međunarodnom forumu ATOMEXPO 2024, koji se održava u Sočiju, u Ruskoj Federaciji, razgovarala je sa Sijartom i o saradnji dveju zemalja u oblasti nuklearne medicine.

S obzirom na to da Mađarska ima razvijen Centar za nuklearnu medicinu u Debrecinu, bilo je reči i o poseti naših stručnjaka ovoj ustanovi.

Jedna od tema bila je i pogranična saradnja zdravstvenih ustanova uz državne granice sa obe strane, kako bi se građanima Srbije i Mađarske olakšala zdravstvena zaštita i nega, naročito u slučajevima urgentnih stanja.

Sagovornici su razmenili pozive za uzajamne posete, jer su se na sastanku otvorile i druge teme buduće saradnje.

Ministarka će se danas obratiti na glavnoj plenarnoj sednici ATOMEXPO 2024, koji je najveći forum posvećen nuklearnoj energetici na svetu.

Ovaj međunarodni forum je okupio predstavnike 75 država, 4.500 učesnika – ministre i predstavnike vladinih agencija, predstavnike najvećih kompanija globalne nuklearne industrije, kao i brojne stručnjake.