Foto: must.gov.rs

Kina za deset godina uložila 5,5 milijardi dolara u srpsku privredu

Vesti Autor: M.S. | 21:17 Utorak, 30 04 2024 Foto: must.gov.rs

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da se NR Kina nalazi među našim najznačajnijim ekonomskim partnerima i najvećim investitorima, budući da je u srpsku privredu, u periodu od 2014. do 2023. godine, uložila 5,5 milijardi dolara.

Momirović je, nakon medijskog i naučnoistraživačkog seminara Srbije i NR Kine, u organizaciji Instituta Sinhua, rekao da će dodatni impuls unapređenju bilateralne trgovinske saradnje pružiti liberalizacija spoljne trgovine, koja je omogućena potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

On je podsetio na to da je NR Kina u 2023. godini bila naš drugi spoljnotrgovinski partner sa ukupnim iznosom razmene od 6,1 milijarde dolara, a ujedno i naše sedmo izvozno tržište sa učešćem od četiri odsto u ukupnom srpskom izvozu.

Robna razmena se odvija sa stalnim trendom uvećanja obima i za poslednjih 10 godina ukupna vrednost robne razmene povećana je četiri puta. Naš izvoz u NR Kinu je u poslednjih 10 godina povećan nešto više od 87 puta, podvukao je ministar.

Prema njegovim rečima,zajednička realizacija infrastrukturnih i energetskih projekata, povećanje obima investicija i trgovinske razmene, deo su šireg konteksta unapređenja, kako bilateralne saradnje naše dve zemlje, tako i pozicioniranja na međunarodnoj ekonomskoj sceni, uz sprovođenje u delo ideje „Novog puta svile“.

U tom cilju, zajedno sa našim kineskim partnerima, gradimo i „Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin“, a današnja manifestacija sa uglednim izlagačima predstavlja odličnu priliku za to da se dodatno intenzivira saradnja na svim nivoima i na taj način doprinese društvenom i ekonomskom boljitku građana, zaključio je Momirović.