Foto: Twitter/Ambassador Christopher R. Hill

Kristofer Hil: Pred Srbijom je važan izbor!

Vesti Autor: B.O. | 20:30 Sreda, 20 07 2022 Foto: Twitter/Ambassador Christopher R. Hill

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da Vašington poštuje odluku srpske vlade o vojnoj neutralnosti, ali da gledajući unapred, Srbija koja je odabrala svoj put ka evropskim integracijama danas mora da donese važne odluke.

„Pred Srbijom je sada važan izbor, jer mora da odluči da li će ići ka punoj evropskoj integraciji i na taj način ostvariti svoj puni ekonomski, politički i društveni potencijal, ili će krenuti drukčijim putem u odnosu na svoje susede, kojim se pokušava uspostaviti „ravnoteža“,ali u stvarnosti bezbednost i ekonomija u najvećoj meri zavise od Istoka“, istakao je ambasador Hil u intervjuu za magazin Kord.

„Voleo bih da imam čarobnu moć da rešim sve izazove u Srbiji, na Balkanu i na drugim mestima, ali diplomatija ne funkcioniše na taj način. Zbog toga smatram da možemo da ostvarujemo postepeni napredak u teškim pitanjima, korak po korak, i od toga nameravam da krenem“, rekao je Hil.

Podsećajući da su predsednik Aleksandar Vučić i srpski lideri poručili da, Srbija nije politički neutralna i da je odabrala svoj put ka evropskim integracijama Hil je za magazin "Kord" rekao da je njegova vlada spremna da bude partner Srbiji da dostigne ovaj strateški cilj i donese važne odluke.