Foto: srbija.gov.rs

Snažna podrška SAD normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Vesti Autor: A.O. | 16:48 Četvrtak, 20 10 2022 Foto: srbija.gov.rs

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom o bilateralnim odnosima Srbije i SAD, kao i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Brnabić je istakla da nastavak unapređenja saradnje u svim oblastima sa Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Premijerka je, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, naglasila da je za nastavak dijaloga od ključnog značaja poštovanje i primena već postignutih dogovora kako bi svaki naredni korak u dijalogu imao smisla.

Ona je tom prilikom apostrofirala činjenicu da će uskoro biti deset godina od Briselskog sporazuma, a da Zajednica srpskih opština još nije formirana. Eskobar je naveo da očekuje nastavak dijaloga, kao i dalje korake prema normalizaciji odnosa. Dijalog je jedini način do dolaska do sveobuhvatnog rešenja, a koje će, prema njegovim rečima, obezbediti napredak čitavom regionu. On je naglasio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da pružaju snažnu podršku normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da sa pažnjom prate sve napore i aktivnosti obe strane.

Predsednica Vlade je istakla još jednom potpunu okrenutost Beograda dijalogu i opredeljenost za pronalaženje kompromisnog rešenja, i ukazala na to da su za dijalog neophodne dve strane, koje su spremne da razgovaraju. Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Izvor: srbija.gov.rs