Foto: tw/MiroslavLajcak

Lajčak sutra u Prištini, moguća poseta i Beogradu

Vesti Autor: K.C. | 15:49 Nedelja, 05 02 2023 Foto: tw/MiroslavLajcak

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine, sutra će otputovati u Prištinu, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pozivajući se na diplomatske izvore RSE dodaje da nije isključena mogućnost da Lajčak poseti i Beograd.

Podsetimo, prošle sedmice Lajčak je o Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine razgovarao s britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom i specijalnim nemačkim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Saracinom.

O dijalogu Beograda i Prištine, on je razgovarao i s ministrom spoljnih poslova i državnim skeretarom Švedske kao predsedavajuće EU, Tobijasom Bilstromom i Kristijanom Danijelsonom, kao i s pomoćnicom zamenika ministra za Evropu Kanade Sandrom MekKardel, saopštio je Lajčak na Tviteru.

U Prištini, Lajčak je 25. januara imao radnu večeru s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem. Prethodno je, 20. januara, s predstavnicima SAD, Francuske, Nemačke i Italije boravio i u Prištini i u Beogradu, radi razgovora s Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o planu EU za Kosovo.

Specijalni predstavnik EU je posle sastanka u Prištini Lajčak rekao da je petorka od Kurtija očekivala „veće razumevanje mogućnosti koje nudi predlog EU za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“, dok je u Beogradu kazao da je Vučić pokazao „odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije“.