Foto: tw/MiroslavLajcak/ilustracija

Miroslav Lajčak se sastao sa Kurtijem u Prištini

Vesti Autor: K.C. | 09:59 Četvrtak, 11 05 2023 Foto: tw/MiroslavLajcak/ilustracija

Završen je sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, u zgradi kosovske vlade.

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak izjavio je da je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem imao važne i korisne razgovore o narednim koracima u dijalogu Begrada i Prištine i za ponedeljak najavio sastanak glavnih pregovarača u Briselu.

„Iste razgovore ću imati sutra u Beogradu i sastaću se sa dvojicom glavnih pregovarača, gospodinom (Besnikom) Bislimijem i gospodinom (Petrom) Petkovićem, u ponedeljak u Briselu. Veoma je važno da imamo jasnoću. Imamo sporazum, imamo aneks, tako da moramo da imamo jasno razumevanje“, rekao je Lajčak u Prištini.

On je dodao da će po podne otići na sever Kosova kako bi se „upoznao sa situacijom" i izrazio nadu da će doći do političkog rešenja koje će omogućiti „potpuni fokus na normalizaciju i implementaciju".

Pre odlaska na sever KiM, Lajčak kaže da će razgovarati i sa gradonačelnikom Južne Mitrovice, kako bi čuo njegovu perspektivu situacije. Lajčak je kazao da je sa Kurtijem razgovarao i o Statutu Zajednice srpskih opština.
„Za Evropsku uniju je prihvatljivo ono što je zasnovano na normama Evropske unije i vrednostima EU i što je u skladu sa postojećim modelima EU. Rekli smo to na samom početku. Mislim da sam sasvim jasan“, istakao je Lajčak.

Portparol EU Peter Stano, je najavio da će Lajčak danas boraviti na Kosovu u cilju priprema narednih koraka u dijalogu, a sutra će posetiti i Srbiju gde će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„Lajčak redovno putuje u region i često posećuje Prištinu i Beograd, posebno nakon sastanaka na visokom nivou u Briselu kako bi pratio i pokrenuo ono što je odlučeno ili dogovoreno u Briselu i pripremio sledeće korake i sastanke", istakao je Stano u saopštenju za medije.

U Briselu je 2. maja održana poslednja runda dijaloga na visokom nivou između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je usvojena Deklaracija o nestalima, a Upravljački tim predstavio nacrt Statuta ZSO.