Foto: tw/MarianaSetiaa

Makron: Priština nije održala reč - Francuska SUSPENDOVALA proces vizne liberalizacije

Vesti Autor: K.C. | 13:26 Utorak, 17 10 2023 Foto: tw/MarianaSetiaa

Danas je predsednik Francuske, Emanuel Makron izjavio da je ta zemlja suspendovala proces vizne liberalizacije zato što Priština nije „održala reč".

On je na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom kazao da su Prištini ukazali poverenje kada su odobrili viznu liberalizaciju, ali da je Francuska sada suspendovala taj proces.

„Poverovali smo vam po pitanju viza, to pitanje je obustavila Francuska, reč se ne drži, čekam da se dve strane obavežu. To je uslov mira u celoj oblasti“, izjavio je Makron.

Francuski predsednik je bio čvrst u vezi pristupa koji Pariz ima u dijalogu Beograda i Prištine i uputio je zahtev da se što brže sprovede francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa, što brže organizuju izbori u četiri opštine na severu, kao i formira Zajednica srpskih opština.

„Očekujemo od Kosova i Srbije, organizaciju izbora u severnim opštinama, učešće Srba, formiranje ZSO. Očekujem od Vučića odgovornost, očekujem je i od Osmani i Kurtija", rekao je Makron.