Foto: srbija.gov.rs

Milićević prisustvovao obeležavanju 11-godišnjice KUD „Srpski vez”

Vesti Autor: M.S. | 08:07 Nedelja, 16 06 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar bez portfelja zadužen za oblast odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević sinoć je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11-godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez”.

Više od hiljadu građana iz ovog dela Severne Makedonije aplauzom je pozdravilo ministrove reči da Srbi nisu genocidan već slobodarski narod, kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ništa ne može da pokvari.

-Zahvalnost na pozivu da večeras budem vaš gost, među svojim narodom, među svim članovima „Srpskog veza“ zaista se osećam kao kod svoje kuće u Valjevu. I baš tako se verujem i vi osećate kada dođete u Srbiju jer Srbija je vaša kuća. Gde god živeli Srbi su jedan narod i toga uvek svi moramo biti svesni kako bismo odoleli pritiscima i namerama onih koji žele da nas dele i zavađaju. Srbi su uvek bili jaki samo onoliko koliko su jedinstveni i složni. Samo zajedničkim snagama možemo da odgovorimo na izazove sa kojima se suočava naš narod. Naša snaga leži u našem jedinstvu, solidarnosti i zajedničkom radu na očuvanju naših prava, kulture i identiteta, istakao je ministar.

On je posebno naglasio značaj Deklaracije koja je na inicijativu predsednika Republike Aleksandra Vučića usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu, kao i da ga posebno raduje što je tom istorijskom skupu u Beogradu prisustvovao i politički lider Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoiljković.

-Vlada Republike Srbije posvećena je kontinuiranom pružanju podrške srpskom narodu širom sveta. Naša misija je da osiguramo da svaki Srbin, bez obzira na to gde živi, ima podršku svoje matične zemlje i oseća se kao deo velike srpske porodice, zaključio je Milićević.

Predsednik KUD „Srpski vez“ Dalibor Kitanović uručio je ministru zahvalnicu za podršku koju on lično i Vlada Srbije pružaju za očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u Severnoj Makedoniji.

Koncertu u Kumanovu prisustvovali su i specijalni izaslanik predsednika Republike Srbije Dejan Savić, kao i ambasadorka Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja.