Foto: srbija.gov.rs

Otvoren Ivanjdanski sabor igračkih ansambala „Dve obale jedna Drina 2024“

Vesti Autor: M.S. | 09:09 Ponedeljak, 08 07 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za oblast odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević otvorio je sinoć u selu Pecka kod Osečine Ivanjdanski sabor igračkih ansambala „Dve obale jedna Drina 2024“.

Manifestacija u Peckoj tradicionalno se održava kao sabor jedinstva srpskog folklora i srpskog naroda iz Srbije i Republike Srpske, a ove godine učestvuje osam folklornih ansambala iz Pecke, Osečine, Zvornika, Srebrenice, Šekovića, Koceljeve, Klenja i Lipničkog Šora.

Milićević je istakao da Ivanjdanski sabor folklora u Peckoj na najbolji način predstavlja nastavak Svesrpskog sabora koji je pre mesec dana održan u Beogradu.

Naša deca sa dve strane Drine uvek treba da se druže i kroz narodnu tradiciju, pesme, i da znaju da smo jedan narod koji Drina nikad ne može da razdvoji, poručio je Milićević.

Predsednik Opštine Osečina Nikola Tomić zahvalio je ministru Milićeviću na svemu što čini kako bi povezao srpsku omaladinu gde god ona u svetu živela, i najavio da će zahvaljujući podršci Kabineta ministra Milićevića naredne nedelje u Osečini biti otvoren kamp za decu iz dijaspore.

Više stotina učesnika zajedno je odigralo kolo u porti Hrama Uspenja presvete Bogorodice, a potom se kulturno-umetnički program nastavio do kasno u noć u dvorištu škole u Peckoj.