Foto: srbija.gov.rs

Ministar Momirović u poseti Bosni i Hercegovini

Vesti Autor: M.S. | 11:48 Četvrtak, 22 06 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je u Sarajevu da inicijativa ''Otvoreni Balkan'' šalje snažnu poruku da nemamo prava da čekamo i da je potrebno da odluke donosimo samostalno, poručivši da sudbina naših ekonomija zavisi od nas samih.

Momirović je, nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem, kao i sa članovima delegacija dvaju ministarstava i predstavnicima komorskog sistema u BiH, podsetio na to da je ''Otvoreni Balkan'' nastao kao originalna inicijativa najviših državnih funkcionera u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Formiranjem “Otvorenog Balkana“ uspeli smo da ukinemo veliki broj fitosanitarnih procedura, da smanjimo troškove za naše poljoprivredne kompanije, a od jula očekujemo i dodatnu liberalizaciju tržišta rada, kada će radnici iz bilo koje od ove tri države moći da se zaposle u svakoj od njih bez ikakvih daljih administrativnih barijera, rekao je Momirović.

Ministar je dodao da je osnovni cilj Srbije, Albanije i Severne Makedonije ekonomski rast, inkluzivnost, nova perspektiva za naše kompanije.

On je poručio da “Otvoreni Balkan” nema punu perspektivu bez BiH, ali da je odluka o tome da li će BiH biti deo “Otvorenog Balkana” isključivo u nadležnosti te države.

Kada su u pitanju bilateralni odnosi Srbije i BiH, Momirović je napomenuo da je trgovinska razmena između dve zemlje, u 2022. godini iznosila oko 3,2 milijarde evra, što BiH svrstava kao trećeg najznačajnijeg ekonomskog partnera Srbije, odmah iza Nemačke i Kine.

Naša ekonomska povezanost i trgovinska razmena ukazuje na to da je ovde reč o jednom ekonomskom savezu koji nije do kraja iskorišćen. Zato ću u narednom periodu biti maksimalno posvećem radu na ukidanju bespotrebnih administrativnih barijera, stvaranju integrisanih graničnih prelaza, jer svako administrativno ograničenje umanjuje ekonomsku šansu i perspektivu naših država, poručio je ministar.

On je dodao da, ako želimo pravi ekonomski razvoj, treba da se ugledamo na EU koja je odavno ukinula sve barijere i mi to moramo da uradimo ovde na Balkanu dok ne postanemo članica EU.

Košarac je rekao da je Srbija za BiH veoma važan strateški partner i da je opredeljenje te zemlje da se razvijaju dobri odnosi.

Regionalna saradnja nema alternativu jer upravo putem nje možemo obezbediti značajne benefite poslovnoj zajednici Republike Srpske i BiH sa jedne, kao i Republike Srbije sa druge strane, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sastanku na ministarskom nivou prisustvovali su i predstavnici komorskog sistema u BiH, tačnije rukovodstvo Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske, Privredne komore Federacije BiH i Privredne komore Brčko Distrikta.