Foto: srbija.gov.rs

Momirović: Integrisanjem graničnih prelaza do veće spoljnotrgovinske razmene

Vesti Autor: M.S. | 14:42 Nedelja, 28 05 2023 Foto: srbija.gov.rs

Moramo dodatno ubrzati procedure kada je u pitanju integrisanje graničnih prelaza Rača i Vardište što bi u značajnoj meri doprinelo povećanju spoljnotrgovinske razmene Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon današnjeg sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem.

„Razgovarali smo danas kako da dodatno ojačamo saradnju i unapredimo spoljnotrgovinsku razmenu Srbije i BiH. Jedan od načina u tom pravcu je zajednički rad na daljem širenju regionalne ekonomske inicijative "Otvoreni Balkan“ koja već pokazuje odlične rezultate. Naime, inicijativa „Otvoreni Balkan“ je povećala obim trgovinske razmene između zemalja članica za gotovo 30 odsto. Sa ministrom Košarcem sam razgovarao o zajedničkoj organizaciji konferencije u Sarajevu na kojoj će učestvovati resorni ministri iz zemalja članica inicijative „Otvoreni Balkan“, ali i privrednici i politički subjekti iz Republike Srpske i Federaciji BiH. Želimo da razgovaramo o perspektivama i prednostima „Otvorenog Balkana“ i vidimo nove članice u njoj kako bi ceo region ekonomski napredova“, istakao je ministar Momirović.

"Dogovorili smo da u Sarajevu održimo konferenciju na koju ćemo pozvati resorne ministre iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Zajednički cilj nam je da sa predstavnicima komorskog sistema u Republici Srpskoj i Federaciji BiH razgovaramo o perspektivama i prednostima 'Otvorenog Balkana'", rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nakon održanog sastanka.