Ministar Selaković na 59. manifestaciji „Kočićev zbor" u Stričićima

Vesti Autor: K.C. | 15:40 Nedelja, 25 08 2024

Ministar kulture Nikola Selaković danas je u svojstvu izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića prisustvovao 59. manifestaciji Kočićev zbor” u Stričićima.
Selaković je istakao da je ova manifestacija svedočanstvo onoga što nijedna politika ne može da rasturi i razjedini a to je jedinstvo srpskog naroda bez obzira gde on živi.

Ministar je u Stričićima na otvaranju kulturno-umetničkog programa Snaga jedinstva“ najavio inicijativu da Ministarstvo kulture Republike Srbije bude pokrovitelj i finansijer prevođenja dela Petra Kočića na svetske jezike. 

Petar Kočić je ličnost koja je živela za slobodu svog naroda i koja je iza sebe ostavila veliko delo da opominje svakog onog iza njega šta je cilj našeg postojanja i šta je cilj naše borbe, a to je borba za slobodu i borba za otadžbinu. Prevođenje celokupnih krenuće od onih najvažnijih dela Petra Kočića na strane svetske jezike, naravno one na kojima se naša literatura objavljuje, a to su svakako engleski i francuski jer je Repubika Srbija i članica međunarodne organizacije Frakofonije, ali i nemački kao jedan od najvećih evropskih jezika. Sve ono što u njegovoj priči i njegovim delima pomaže nama da potpuno jasno i razgovetno shvatimo koji je cilj našeg identiteta, naše političke borbe i smisao postojanja srpskog naroda, uveren sam da će prevođenjem impozantnog dela na velike svetske jezike pomoći mnogima da nas razumeju upoznavanjem lika i dela Petra Kočića“, rekao je Selaković.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da srpski narod ne sme da izgubi svoj identitet i da je zato važno vraćati se Petru Kočiću, koji je učio Srbe da istraju".

Samo oni koji istraju mogu da uspeju", rekao je Dodik obraćaujući se prisutnima na svečanosti povodom 59. Kočićevog zbora" na Manjači.

Dodik je istakao da su Srbi ponosni što imaju velikana kao što je Petar Kočić, i da prisustvo velikog broja ljudi na "Kočićevom zboru" pokazuje da se ceni i poštuje njegova borba za istinu i slobodu srpskog naroda.

Na otvaranju kulturno-umetničkog programa Snaga jedinstva“ obratio se i književnik Matija Bećković, dobitnik Kočićeve nagrade" za 2024. godinu.