Foto: mup.gov.rs

MUP Srbije predvodio međunarodnu akciju zaplene 2,7 tona kokaina

Vesti Autor: M.S. | 10:16 Petak, 01 09 2023 Foto: mup.gov.rs

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u međunarodnoj akciji, koju su predvodili pripadnici srpske policije, u saradnji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA i koordinaciji sa Evropolom i više evropskih policija, na jedrilici u Atlantskom okeanu zaplenjeno 2,7 tona kokaina.

U okviru ove akcije u Srbiji su uhapšeni organizator organizovane kriminalne grupe S. K. (1953) i članovi te grupe N. S. (1988), N. S. (1980) i B. K. (1983).

Kriminalistička policija PU za grad Beograd pokrenula je u januaru 2022. godine istragu o ovoj organizovanoj kriminalnoj grupi zbog sumnje da se bavi krijumčarenjem kokaina na veliko iz Južne Amerike u Evropsku uniju.

Aktivnosti protiv ove mreže proširene su na druge svetske policije koordiniranom istragom koju vodi Evropol u okviru operativne radne grupe „Balkanski kartel”. 

U operaciji koju je, uz koordinaciju Evropola, predvodila Srbija, učestvovali su nadležni organi Španije, Brazila, Hrvatske, Francuske, Poljske, Portugalije i Slovenije.

Na osnovu zajedničkog operativnog rada 24. avgusta ove godine uhapšeno je šest osoba, od kojih četiri na teritoriji Srbije i izvršen je pretres 15 stanova.

Pored 2,7 tona kokaina, zaplenjena su dva vozila visoke klase, kao i skupoceni satovi i više od 550.000 evra. Takođe, u sklopu finansijske istrage, blokiran je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa transportovala kokain iz Južne Amerike i da je obezbeđivala jedrilice, pri čemu se slanje pošiljki obavljalo uz korišćenje šifrovane platforme za komunikaciju.

MUP Srbije je u ovoj akciji još jednom pokazao da je pouzdan i vodeći partner u suzbijanju međunarodne trgovine narkoticima i borbi protiv organizovanog kriminala.