Foto: srbija.gov.rs

Muzej Jugoslavije najbolji primer promene odnosa države prema kulturi

Vesti Autor: M.S. | 09:34 Četvrtak, 09 11 2023 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković istakla je sinoć da je obnovljeni Muzej Jugoslavije najbolji primer kako i koliko se odnos države prema kulturi promenio u poslednjoj deceniji i najavila da će pokrenuti inicijativu da ovaj objekat bude utvrđen za spomenik kulture.

Gojković je prisustvovala svečanosti povodom završetka radova na zgradi Muzeja „25. maj“, centralnoj zgradi kompleksa Muzeja Jugoslavije, gde je priređen multimedijalni događaj „Obnova 2.0“ koji je predstavio publici arhitektonsku, kulturnu, društveno-istorijsku, spomeničku i umetničku vrednost tog objekta.

Ona je tom prilikom izrazila zadovoljstvo zbog završetka velikog projekta – rekonstrukcije Muzeja Jugoslavije, jedne od najposećenijih i najaktivnijih muzejskih kuća u našoj zemlji i regionu, i ukazala na to da je on među prvim  namenski izgrađenim muzejima u Srbiji.

Za nešto više od šest decenija rada, Muzej je uspeo da postane izuzetno dinamično i prepoznatljivo mesto na mapi kulturnog života Beograda i regiona. Sve ovo, a na prvom mestu velika arhitektonska vrednost i bogat muzejski fond sa jedinstvenim zbirkama, više su nego dovoljni razlozi da ova zgrada bude utvrđena za spomenik kulture, navela je ona.

Prema njenim rečima, obnovom najvažnijih muzeja i ulaganjem u brojne druge ustanove kulture širom Srbije i njihove programe uspeli smo da podignemo svest o važnosti kulture i o vrednostima koje nas određuju kao narod i kao državu.

Ona je, podsećajući na to da je Ministarstvo kulture podržalo projekat restauracije zgrade Muzeja sa nešto više od 320 miliona dinara, rekla da je od iznosa sredstava ipak važnije da se još jednom pokazalo da uz adekvatnu brigu i posvećenost mogu da se sačuvaju sve arhitektonske i umetničke vrednosti i da se istovremeno unapredi funkcionalnost zgrade.

Imajući u vidu to da su se brojni značajni događaji povezani sa borbom za ženska prava odigrali u istorijskom periodu čije nasleđe baštini Muzej Jugoslavije, kao ministarka kulture inicirala sam osnivanje Ženskog muzeja u okviru njega, prenela je Gojković.

Po uzoru na slične muzeje u svetu, kako je objasnila, želja nam je da predstavimo naše žensko umetničko stvaralaštvo i odamo dužno poštovanje svim ženama koje su se bavile i bave se kulturom.

Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević rekla je da obnova omogućava primenu savremenih sistema i uslova za čuvanje predmeta od velike vrednosti za istoriju i kulturu Srbije, jer će novi ugrađeni materijali i sistemi značajno doprineti očuvanju i ispunjenju njegovih osnovnih funkcija – baštinjenja kulturnih dobara Muzeja Jugoslavije.

Knežević je uručila potpredsednici Vlade simboličan poklon – delo koje svedoči o lepoti materijala upotrebljenog na zgradi Muzeja „25. maj“.