Foto: vs.rs

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije u poseti Francuskoj

Vesti Autor: M.S. | 21:02 Utorak, 14 03 2023 Foto: vs.rs

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravi u zvaničnoj poseti Republici Francuskoj, na poziv načelnika Generalštaba Oružanih snaga Francuske generala armije Tijerija Birkara.

Dvodnevna poseta je započela polaganjem venca i svečanim dočekom koji je za delegaciju Vojske Srbije priređen u sedištu Ministarstva odbrane i francuskih oružanih snaga u Parizu, nakon čega su usledili zvanični sastanci.

Tokom razgovora dveju delegacija i na sastanku generala Mojsilovića i Birkara bilo je reči o bezbednosnoj situaciji u svetu i regionu, dosadašnjoj saradnji vojski Srbije i Francuske i mogućnostima za njeno dalje unapređenje.

Dogovoreno je da se u narednom periodu nastavi sa jačanjem uspostavljene saradnje Vojske Srbije i Oružanih snaga Francuske u svim oblastima od obostranog interesa, a pre svega u domenu obuke i obrazovanja.

U nastavku posete, general Mojsilović se sastao sa ministrom odbrane Francuske Sebastjenom Lekornijem, sa kojim je razgovarao o daljem razvoju saradnje u oblasti odbrane, kao i o modalitetima za unapređenje vojno-ekonomske saradnje. General Mojsilović je istakao da Republika Srbija vodi izbalansiranu politiku odbrane, sa ciljem jačanja nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti, uz poštovanje načela teritorijalnog integriteta i nezavisnosti svih država, kao i principa vojne neutralnosti.

U razgovorima je zajednički konstatovano da je saradnja u oblasti odbrane razvijena, sadržajna i intenzivna i izraženo očekivanje da će se nastaviti trend jačanja ukupnih bilateralnih odnosa.

Prvog dana posete, načelniku Generalštaba Vojske Srbije su predstavljeni i kapaciteti, zadaci i organizacija Komande za specijalne operacije i Centra za planiranje i vođenje operacija, a delegacija Vojske Srbije posetu Francuskoj završava sutra obilaskom 118. vazduhoplovne baze u mestu Mon de Marsan.