Foto: mod.gov.rs

Potvrđena opredeljenost Srbije i Kipra za dalji razvoj vojne saradnje

Vesti Autor: M.S. | 20:38 Utorak, 02 04 2024 Foto: mod.gov.rs

Ministarstvo odbrane Vlade Republike Srbije saopštilo je da načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravi danas u zvaničnoj poseti Republici Kipar, na poziv komandanta Nacionalne garde te zemlje general-potpukovnika Jorgosa Cicikostasa.

Zvanični deo posete počeo je svečanim dočekom delegacije Vojske Srbije uz najviše vojne počasti, nakon čega je usledio sastanak sa generalom Cicikostasom i zvanični razgovori dveju delegacija.

Tokom boravka u Nikoziji, Mojsilović je bio u prilici da se sretne i sa ministrom odbrane Vasilisom Palmasom.

Na sastancima je bilo reči o bilateralnoj vojnoj saradnji i mogućnostima za njeno unapređenje, kao i o savremenim bezbednosnim izazovima u regionu i svetu.

Uz ocenu da vojno-vojna saradnja predstavlja važan deo ukupnih odnosa dveju zemalja, koje vežu zajednički interesi i tradicionalno prijateljski odnosi, u razgovorima je potvrđena opredeljenost za dalji razvoj saradnje u svim oblastima od značaja za Vojsku Srbije i Nacionalnu gardu Kipra.

Načelnik Generalštaba je istakao da Srbija izuzetno ceni podršku koju Kipar pruža našoj zemlji u očuvanju teritorijalnog integriteta i u procesu integracije u Evropsku uniju.

Mojsilović je danas razgovarao i sa pripadnicima Vojske Srbije koji su kao štabni oficiri i pripadnici jedinice vojne policije angažovani u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija na Kipru, i uverio se u to da su bezbedni, da im je moral na visokom nivou i da postavljene zadatke izvršavaju odgovorno i profesionalno.

Načelnik Generalštaba će posetiti vazduhoplovnu bazu „Andreas Papandreu” u Pafosu, gde će mu biti predstavljeni namena, zadaci i ključna sredstva 55. borbene grupe, a posetu Kipru će završiti sutrašnjim obilaskom Združenog spasilačko-koordinacionog centra u Larnaki.