Foto: NSZ Srbije

Nacionalna služba za zapošljavanje proslavila 102 godine rada

Vesti Autor: B.O. | 16:14 Petak, 22 12 2023 Foto: NSZ Srbije

Nacionalna služba za zapošljavanje je na svečanosti održanoj 22. decembra u Privrednoj komori Srbije u Beogradu obeležila 102. godišnjicu svog postojanja i rada kao institucije. Tom prilikom, predtavnici Službe dodelili su priznanja i zahvalnice zaslužnim socijalnim partnerima koji su u 2023. godini dali najveći doprinos u oblasti politike zapošljavanja.

Proslavi Dana NSZ prisustvovali su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici gradova i opština, predsednik i članovi Upravnog odbora NSZ, predstavnici Privredne komore, poslodavaca i sindikata, udruženja građana i medija. 

U uvodnom obraćanju, goste su pozdravili direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

- Svi indikatori koji se odnose na tržište rada u Republici Srbiji potvrđuju ne samo punu stabilnost, već i nastavak pozitivnih kretanja u ovoj oblasti. Stopa nezaposlenosti je 9,0%, stopa zaposlenosti 50.7 %, a na evidenciji NSZ je 386.000 nezaposlenih, što je istorijski minimum. Smanjenje nezaposlenosti je u direktnoj vezi sa povećanjem zaposlenosti, a ako uporedimo i nominalni i realni rast prosečne plate, zaključak je da je došlo ne samo do kvantiteta, nego i do rasta kvaliteta zapošljavanja - poručio je Martinović.

On je podsetio da je za realizaciju mera aktivne politike zapošljavanja ove godine izdvojeno 6 milijardi i 850 miliona dinara, zahvaljujući čemu je u direktne finansijske mere uključeno blizu 18.000 nezaposlenih, od čega 2.000 osoba sa invaliditetom.

- Za sledeću godinu planiran je još viši iznos za ove namene, ukupno  7 milijardi i 750 miliona dinara. Ovde moramo istaći i značajnu ulogu gotovo svih lokanih samuprava, ali i AP Vojvodine, koji iz svojih buDžeta izdvajaju dodatna sredstva za realizaciju lokalnih i regionalnih planova zapošljavanja, koja su i ove i sledeće godine planirana u iznosu od 900 miliona dinara - naveo je on i dodao da su poverenje i partnerstvo od najvećeg značaja za NSZ.

Govoreći o transformaciji NSZ, Martinović je rekao da se intenzivno radi na modernizaciji i digitalizaciji usluga. Pored prethodno kreiranih platformi za onlajn obuke za preduzetništvo i aktivno traženje posla, objasnio je on, nedavno je aktivirana i specijalizovana platforma preko koje su već održana dva virtuelna sajma zapošljavanja.

- Preko namenskog elektronskog portala i ove godine, četvrti put zaredom, završavamo program za mlade „Moja prva plata“, a početkom januara 2024. zaključićemo ugovore za preko 7.000 mladih koji će na taj način započeti proces sticanja svog prvog radnog iskustva. Kada su u pitanju mladi, sa oko 20 lokalnih samouprava početkom godine u tri odabrane filijale počinjemo sa inovativnim programom „Garancija za mlade“, koji finansira EU u vrednosti od 5,5 miliona evra, u koji ćemo uključiti 4.520 mladih, primarno iz tzv. NEET populacije (mladi koji nisu zaposleni, niti su u procesu obrazovanja ili obučavanja) – istakao je Martinović.

Kako je objasnio, globalna migratorna kretanja dovela su do novih realnosti i dinamike razvoja tržišta rada, što predstavlja nove izazove za Nacionalnu službu za zapošljavanje. Posledično, naglasio je, mnogi privredni sektori danas su suočeni sa ozbiljnim nedostatkom radne snage, a sa druge strane, na evidenciji NSZ je oko 35% lica bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama, zbog čega im je neophodna podrška kroz ulaganja u obuke, pogotovo za teže zapošljive kategorije, kako bi se uspešno prilagodile promenama.

Prema rečima ministra Selakovića, pozitivne tendencije i kretanje ovih brojeva koji svedoče o uspehu rada NSZ, nisu ništa drugo nego rezultat ozbiljno promišljene i vođene fiskalne i ekonomske politike države, koja je doživela potpunu promenu od 2014. godine kada je na čelo vlade došao predsednik Aleksandar Vučić.

- Promišljene mere, prvo fiskalna reforma i uređenje prostora javnih finansija, imali su ozbiljan uticaj i stvorili su ozbiljne uslove za razvoj tržišta radne snage i za ozbiljne rezultate sa kojima danas možemo da se ponosimo - rekao je Selaković i poručio da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa NSZ, u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti zapošljavanju mladih i dugoročno nezaposlenih ljudi sa niskim kvalifikacijama.

Nagrada za poslodavca sa kojim je NSZ ostvarila najintenzivniju saradnju na lokalnom tržištu rada dodeljena je kompaniji MIZAN LINE DOO iz Novog Pazara; Za poseban doprinos zapošljavanju u oblasti ženskog preduzetništva zahvalnicu je dobilo preduzeće HELjDINO ZRNO DOO iz Kutnja kod Leposavića; priznanja za partnere koji su NSZ pružili izuzetnu podršku u oblasti sprovođenja politike zapošljavanja dodeljena su UDRUŽENjU POSLOVNIH ŽENA SRBIJE i SAVEZU ZA CEREBRALNU I DEČIJU PARALIZU SRBIJE; zahvalnica poslodavcu koji je zaposlio najveći broj osoba sa invaliditetom koristeći uslugu posredovanja u zapošljavanju NSZ uručena je DRUŠTVU ZA TRGOVINU I USLUGE EXPORT-IMPORT FEHER I OSTALI DOO iz Hajdukova; Zahvalnica za preduzetnika koji je osnovan uz finansijsku podršku NSZ - subvenciju za samozapošljavanje i uz nastavak saradnje sa NSZ ostvaruje uspešno poslovanje dodeljena je STUZR “RAJINAC GRILL PRERADA I KONZERVISANjE MESA” iz Bajmoka; za poseban doprinos unapređenju rada filijala NSZ u Prokuplju i Novom Sadu zahvalnicama su nagrađene kolege Žarko Stojanović i Dušan Marjanović; Zahvalnicama su nagrađeni i gradovi LESKOVAC, SOMBOR i PROKUPLjE kao lokalne samouprave koje su u ovoj godini dale najveći doprinos zapošljavanju.

U decembru 1921. godine, Narodna skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca usvojila je Zakon o zaštiti radenika, prvi na ovim prostorima, koji je bio zasnovan na savremenim principima delovanja tržišta rada. Tim zakonom je u Kraljevini SHS pravno uređeno osnivanje središne berze rada u Beogradu, a u većim privrednim centrima i mesnih berzi rada. Ova institucija je predano i kvalitetno radila, sa istim ciljem da dopre do svakog nezaposlenog kome je podrška potrebna. Od rudimentarne berze rada do moderne institucije kakva je danas, Nacionalna služba za zapošljavanje je prešla dug put kako bi se trnsformisala postavši jaka, sigurna i stabilna sa jasno definisanim ciljevima i kvalitetom usluga kakav imaju službe u razvijenim evropskim državama.