Foto: srbija.gov.rs

Napad na pripadnika Žandarmerije teroristički akt

Vesti Autor: M.S. | 14:31 Subota, 29 06 2024 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posetio je u Urgentnom centru povređenog pripadnika Žandarmerije M. J. (1990) u koga je danas, dok je obezbeđivao Ambasadu Izraela, iz samostrela pucao muškarac čiji se identitet još utvrđuje.

Dačić je, nakon obilaska povređenog žandarma, istakao da ovaj događaj predstavlja teroristički akt i da su u Beogradu preventivno pojačane mere bezbednosti.

Prema njegovim rečima, iako identitet napadača još nije utvrđen, nesumnjivo je da se radi o terorističkom aktu koji je uperen i protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije.

Mi smo preventivno uhapsili još neke ljude koji su se nalazili u blizini policijskih objekata. Zajedno sa bezbednosnim službama gledamo da povežemo ceo slučaj, rekao je on.

Neke sumnje su već prisutne da su u pitanju lica koja su već poznata bezbednosnim službama a reč je o vehabijskom pokretu. Ali to nisu potvrđene informacije, naglasio je potpredsednik Vlade.

On je istakao da su preventivno pojačane sve mere bezbednosti u gradu, ne samo ispred objekata koji su od značaja kao što su ambasade i državne institucije, već i u tržnim centrima i na šetalištima.

Dačić je naveo da je osoba, čiji identitet se, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, utvrđuje, pre nego što je oko 11 časova pucala iz samostrela, više puta prilazila policajcu koji se nalazio u kućici ispred izraelske ambasade.

Više puta je to lice prilazilo policajcu, pitalo ga gde je muzej i onda se ponovo vratilo i otvorilo vrata kućice, nakon čega je iz kese izvadilo samostrel i pogodilo žandarma u vrat, objasnio je potpredsednik Vlade, dodavši da je žandarm potom ispalio nekoliko hitaca u napadača, koji je nakon pola sata preminuo.

Potpredsednik Vlade je predočio da je povređeni policajac prevezen u Urgentni centar i da je životno ugrožen, pri čemu je izrazio nadu da će njegovo zdravstveno stanje biti dobro.