Foto: must.gov.rs

Stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine

Vesti Autor: M.S. | 15:12 Ponedeljak, 01 07 2024 Foto: must.gov.rs

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović ukazao je na to da će Sporazum o slobodnoj trgovini između NR Kine i Srbije, koji je danas stupio na snagu, imati široki uticaj na celokupnu privredu naše zemlje.

Momirović je, tokom predstavljanja ovog sporazuma privrednicima u Novom Sadu, objasnio da ćemo povlašćenim pristupom proizvodima srpskog porekla značajno unaprediti izvozne mogućnosti i konkurentnost kompanija iz Srbije, što će doprineti proširenju naših investicionih i proizvodnih kapaciteta.

Predstoji nam još mnogo posla kako bismo maksimalno iskoristili sve potencijale ovog sporazuma, koji otvara vrata ka tržištu sa preko 1,4 milijarde potrošača i donosi značajno oslobađanje carina za naše proizvode, rekao je ministar.

On je podsetio na to da će prvog dana stupanja sporazuma na snagu 60 odsto robe biti oslobođeno carina, a u narednih 5 do 15 godina očekuje se dodatno oslobađanje carina za 30 odsto robe, dok će najosetljiviji industrijski i poljoprivredni proizvodi biti i dalje zaštićeni.

Ministar se posebno osvrnuo na privredu Južnobačkog upravnog okruga, čiji poljoprivredni proizvodi imaju veliki potencijal da pronađu nove tržišne mogućnosti u Kini.

Naime, kako je podsetio, u 2023. godini privreda tog okruga ostvarila je robnu razmenu sa inostranstvom u vrednosti od 8,63 milijarde evra, što čini 13,1 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije.

Sporazum će značajno doprineti povećanju prihoda poljoprivrednika, podsticanju razvoja ruralnih područja i daljem unapređenju našeg agrarnog sektora, poručio je Momirović, uz uverenje da ćemo iskoristiti sve mogućnosti koje pruža povlašćen pristup ogromnom kineskom tržištu.

Prema njegovim rečima, ovaj sporazum neće samo olakšati trgovinu, već će unaprediti investicionu saradnju i integraciju industrijskih lanaca, omogućavajući bolje iskorišćavanje ekonomskih prednosti obe zemlje i zajedničko jačanje međunarodne konkurentnosti.