Foto: kim.gov.rs

Petković: Nikad teži sastanak, svima je jasno da je Kurti glavni krivac za ovu krizu

Vesti Autor: M.S. | 11:37 Četvrtak, 01 02 2024 Foto: kim.gov.rs

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da nikad težem sastanku nije prisustvovao nego što je bio sinoćnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora zemalja Kvinte, kao i da je svima u prostoriji bilo jasno da je za trenutnu situaciju na KiM glavni krivac premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

-Jasno je kao dan da Kurti ne želi da odustane od svoje odluke niti da odloži protivpravnu uredbu koja se odnosi na ukidanje dinara i platnog sistema Srbije na KiM. Ovde nije reč o još jednoj odluci koje donosi svakoga dana, već da se radi o nasilnom aktu koji je direktno usmeren na opstanak srpskog naroda, rekao je Petković za Tanjug nakon sastanka Vučića sa ambasadorima u Predsedništvu Srbije.

Istakao je da je predsednik Vučić vodio suštinski važne odgovorne razgovore sa ambasadorima Kvinte.

-I danas će imati brojne razgovore koji se odnose na to. Činimo sve da ovakvo ponašanje Kurtija zaustavimo. Odluke ćemo donositi strpljivo i mudro imajući na umu dugoročni cilj, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je dodao da će se narednih dana Vučić obratiti javnosti u vezi ove teme i u vezi odluke o ukidannju dinara.

-Srpski narod treba da zna da ima iza sebe Srbiju i predsednika Vučića i nikada nećemo odustati od svoga naroda i borićemo se za zaštitu njihovih prava, jer Srbi imaju prava na KiM da žive, opstaju, imaju svoju budućnost, platni promet i da funkcionišu naše institucije. Od toga nikada nećemo odustati, naglasio je Petković.