Foto: srbija.gov.rs

Petković se sastao sa ambasadorom Rusije Bocan Harčenkom

Vesti Autor: M.S. | 16:55 Utorak, 28 11 2023 Foto: srbija.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Republike Srbije Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i problemima sa kojima se suočava srpski narod u pokrajini.

Petković je istakao da je izuzetno važno što se na poslednjoj rundi razgovora na tehničkom nivou Beograda i Prištine, koja je održana nedavno u Briselu, razgovaralo o izradi statuta Zajednice srpskih opština, kao prvog konkretnog koraka u pravcu njenog formiranja, koju srpski narod čeka više od deset godina.

On je ukazao na težak položaj srpskog naroda u pokrajini, kojeg eskalatornim i drugim nasilnim i jednostranim potezima svakodnevno ugrožavaju Aljbin Kurti i njegova vlast u Prištini.

Srbima se, kako je naglasio, svakodnevno gaze elementarna ljudska i građanska prava na Kosovu i Metohiji, brani im se da glasaju na izborima za narodne poslanike 17. decembra, hapse se bez ikakvih osnova i više meseci drže u kazamatima, dok Kurti politikom terora direktno ugrožava godinama građenu stabilnost na terenu.

Istovremeno, Kurti na svaki način pokušava da na vlasti u četiri opštine na severu Kosova i Metohije zadrži svoje lažne gradonačelnike i preko njih dodatno ugnjetava srpski narod, ukazao je direktor Kancelarije.

Petković je ocenio da je promovisanjem ideje „velike Albanije” i porukom da su danas takozvane „KBS” direktni naslednik terorističke organizacije UČK, Kurti direktno zapretio čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, ali da takve velikoalbanske ideje prerastaju i u pretnje po stabilnost čitavog regiona.

Beograd će, uprkos neodgovornim Kurtijevim potezima, nastaviti da predano i posvećeno čuva mir i zalaže se za dijalog kao jedini održiv put ka normalizaciji odnosa sa Prištinom, poručio je Petković.

On je iskazao zahvalnost ruskom ambasadoru i njegovoj zemlji na doslednoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.