Foto: unsplash.com

NEZADOVOLJNI! Poljoprivrednici VEČERAS DONOSE ODLUKU

Vesti Autor: K.C. | 20:09 Ponedeljak, 25 09 2023 Foto: unsplash.com

Poljoprivrednici sedam udruženja koji su u maju ove godine potpisali sporazum sa Vladom Srbije o ispunjenju zahteva za oporavak agrara, večeras će na zajedničkom sastanku doneti odluku o načinu iskazivanja nezadovoljstva zbog toga što su dogovori samo delimično ispunjeni, izjavio je predsednik jednog od udruženja - Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut.

Agencija Beta prenosi njegovu izjavu u kojoj je rekao da se ratari nalaze u katastrofalnoj finansijskoj situaciji jer su cene pšenice i kukuruza u Srbiji značajno niže nego na berzi u Budimpešti.

,,Na berzi u Budimpešti kukuruz košta 25 dinara po kilogramu, a u Srbiji 16 dinara, pšenica je na toj berzi 27 dinara, a na domaćem tržištu 20 dinara. Tržište Srbije je zatvoreno, neko uzima razliku u ceni, a poljoprivrednici ne mogu da pokriju troškove proizvodnje", rekao je Kleut.

Sporazum je potpisan u maju, posle višednevnih blokada saobraćajnica poljoprivrednom mehanizacijom i predviđa analizu tržišta žitarica i uvođenje plavog dizela bez akcize, povećanje subvencija po hektaru sa 9.000 na 18.000, povećanje površina za dobijanje subvencija sa 20 hektara na 100 hektara, ukidanje naknade za odvodnjavanje u 2024. godini.

Poljoprivrednici konstatuju da su samo neki od zahteva, kao premije za mleko i subvencije po grlu ispunjeni.