Foto: unsplash.com

Udruženja poljoprivrednika NE PRIHVATAJU ponudu Vlade Srbije

Vesti Autor: K.C. | 19:17 Petak, 25 02 2022 Foto: unsplash.com

Vlada Srbije donela je odluku da poljoprivrednicima duplira davanja po hektaru, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je tu odluku donela zbog energetske krize i važnosti hrane u celokupnom sistemu.

"Vlada Srbije je donela odluku da poveća davanja za srpski agrar po hektaru, umesto 4.000 dinara po hektaru, sada će Vlada Srbije davati 8.000 dinara po hektaru ili ukupno više od 120 miliona evra davanja", precizirao je Nedimović.

- Nadam se da će ova mera doprineti boljoj realizaciji srpskog agrara - dodao je Nedimović.

Udruženje poljoprivrednika nezadovoljno je razgovorima sa ministrom Nedimovićem i premijerkom Brnabić. Oni nisu prihvatili povećanje državne subvencije po hektaru sa 4.000 dinara na 8.000 dinara.

Predsednik udruženja "Dolovački paori" Marko Bojtar je istakao: "Ministar je ponudio još 4.000 dinara na postojeću subvenciju, koja bi bila uplaćena od 3. marta, ali smo mi rekli da je to za nas neprihvatljivo, a ostavićemo članstvu da odluči šta dalje da se radi".

Na razgovorima u kabinetu premijerke Brnabić učestvovali su predstavnici udruženja poljoprivrednika iz Dolova, Srbobrana, Zrenjanina, Botoša, Stajićeva i Srpskog Itebeja.

„Naš zahtev je bio da subvencija po hektaru bude 200 evra za površinu do 100 hektara, plus regresirani dizel po ceni oslobođenoj akciza, ali nam je na sto stavljen predlog od 8.000 dinara koji mi nismo prihvatili“, naveo je Bojtar.

„Premijerka je rekla da u budžetu ne postoji prostor za takve mere i da Vlada u tehničkom mandatu pred izbore ne može da donosi takve odluke“, preneo je Bojtar.