Foto: eps.rs

Nezapamćeni HAKERSKI NAPAD na informacioni sistem EPS

Vesti Autor: K.C. | 07:35 Petak, 29 12 2023 Foto: eps.rs

Informacioni sistemi ,,Elektroprivrede Srbije" (EPS) danima ne rade zbog, kako je saopšteno iz tog preduzeća, ,,nezapamćenog hakerskog napada kripto tipa", a portal Radio Slobodna Evropa sinoć je objavio da iza napada stoji hakerska grupa ,,Qilin".

Navodi se da je forum ,,Bezbedan Balkan", koji prati digitalnu bezbednost, preneo informaciju da je grupa ,,Qilin" preuzela odgovornost za napad i da navodi da će, ukoliko se EPS ne dogovori sa njima, u roku od 10 dana javno objaviti sve podatke do kojih su došli.

,,Pored blokiranih servera, ukrali smo ogroman deo privatnih podataka kompanije. Privatni ugovori, ugovori sa partnerima unutar i van zemlje, finansijska dokumenta, ugovori o kreditu, izveštaji, bilansi, ogroman broj privatnih mejl korespondencija", naveli su iz te hakerske grupe.

Hakerska grupa ,,Qilin" u svojim napadima koristi zlonamerne softvere (ransomwere) koje koristi da zaključa podatke ili delove različitih informacionih sistema, a potom ucenjuje vlasnike i traži ogromne sume za otkup" tih podataka.