Obeležava se DAN PRIMIRJA kojim je zaustavljen Prvi svetski rat

Vesti Autor: K.C. | 06:15 Petak, 11 11 2022

Danas se širom Evrope i sveta obeležava Dan primirja - dan koji označava završetak Prvog svetskog rata.

Primirje koje je proglašeno u 11 časova 11.11.1918. označilo je kraj najvećem stradanju ljudskog roda u dotadašnoj istoriji.
Ratni vihor je trajao preko četiri godine i odneo je preko 15 miliona života, a više od 20 miliona ljudi je ranjeno.

Dan primirja je državni praznik i u Srbiji koji se od 2012. obeležava neradno. Izaslanik predsednika Republike Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković tim povodom položiće venac na Spomenik neznanom junaku na Avali. Takođe, već tradicionalno, u prisustvu državnih zvaničnika i predstavnika diplomatskog kora, uslediće i obeležavanje ovog velikog datuma polaganjem venaca na savezničkim vojnim grobljima i svečanim programom kod spomen-kosturnice srpskim vojnicima na Novom groblju.

U Srbiji je simbol današnjeg praznika cvet Natalijina ramonda sa motivom albanske spomenice. Ovo simbolično obeležje podseća nas na sudbinu vojske i Kraljevine Srbije. Cvet poznat i kao "cvet feniks", nazvan po kraljici Nataliji Obrenović uspeva u izuzetno teškim uslovima i zajedno sa motivom albanske spomenice  simbolizuje put srpske vojske - posle svih stradanja i gubitaka, prelaska preko Albanije do ostrva Krfa i Solunskog fronta, gde se "podigla iz pepela" i odlučnim jurišom odnela pobedu i stvorila veliku i slobodnu državu - Kraljevstvo SHS.

Rat je okončan zvanično potpisivanjem mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. čime je uspostavljen novi poredak u Evropi.