Foto: minrzs.gov.rs

Jačanje saradnje sa Crnom Gorom u oblasti socijalne zaštite

Vesti Autor: M.S. | 16:52 Sreda, 17 05 2023 Foto: minrzs.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas, u razgovoru sa predsednicom Skupštine Podgorice Jelenom Borovinić Bojović, da su odnosi Srbije i Crne Gore tradicionalno dobri i prijateljski.

Selaković je istakao da postoji dosta prostora za jačanje postojeće, ali i uspostavljanje novih oblika saradnje, posebno kada je reč o sistemu socijalne zaštite.

On je naveo da se mnoge države u Evropi susreću sa problemom rastućeg kriminala kod dece, te da bi zajednički odgovor na taj izazov bio od velikog značaja, kako za Srbiju i Crnu Goru, tako i za zemlje u regionu, koje se suočavaju sa istim problemom.

Ministar je naglasio da je, pored jačanja svih oblika saradnje sa Crnom Gorom, interes Srbije i da se Srbima u Crnoj Gori ne osporavaju njihova prava, odnosno pravo na identitet, jezik, pismo, veroispovest i druga prava, što je i evropska civilizacijska tekovina.

Borovinić Bojović je izrazila duboko saučešće povodom tragičnih događaja koji su se dogodili u OŠ „Vladislav Ribnikar” u Beogradu i u selu Malo Orašje, kod Mladenovca.

Ona je ocenila da su mere, koje su odmah preduzete na inicijativu predsednika Republike Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, pokazatelj ozbiljnog pristupa rešavanju teške situacije.

Predsednica Skupštine Podgorice objasnila je da je razlog njene prve zvanične posete Srbiji afirmacija i potvrđivanje bliskih i prijateljskih odnosa koji vežu kako dve države, tako i narode koji u njima žive.

Sagovornici su konstatovali da će zbližavanje dveju zemalja doneti korist za obe strane, i ujedno ocenili da je potrebno uspostaviti i neposrednu saradnju između centara za socijalni rad, kako bi kolege, između sebe, mogle da razmenjuju iskustva i informacije.