Foto: srbija.gov.rs

Obeležena 111-godišnjica Bregalničke bitke

Vesti Autor: M.S. | 15:14 Subota, 29 06 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nemanja Starović predvodio je danas državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja najviših državnih i vojnih počasti povodom obeležavanja 111- godišnjice Bregalničke bitke na brdu Kalenica u Štipu, u Severnoj Makedoniji.

Starović je rekao da je Drugi balkanski rat bio kolosalni vojni sukob koji je oblikovao sudbinu Balkanskog poluostrva kao i da je imao dalekosežne posledice za narod ovog dela Evrope.

Današnji dan je za nas, kao i sve Srbe širom celog sveta, značajan zato što obeležavamo veliku srpsku pobedu iz Drugog balkanskog rata. U ovo važnom trenutku, srca su nam puna i radosti i tuge. Tuge, kada pogledamo brojna vojnička groblja rasuta po Severnoj Makedoniji, a radosti zato što se i posle 111 godina sabiramo na ovim svetim mestima i prisećamo dana srpske vojne slave i podviga, istakao je ministar.

On je podsetio na to da je velika i krvava bitka na Bregalnici završena 9. jula, kada su i poslednji ostaci bugarske vojske oko Štipa uspeli da se povuku prema Radovištu.

Ministar je ukazao na to da su srpsku vojsku preporodili, obučili i predvodili Radomir Putnik, Stepa Stepanović, Živojin Mišić i brojni drugi mudri i hrabri oficiri i starešine, koji su nizali pobedu za pobedom.

Starović je napomenuo da se danas balkanski narodi nalaze pred novim izazovima kao što su depopulacija, energetska ugroženost, održivi ekonomski razvoj i klimatske promene, poručivši da samo zajedno, kroz saradnju i mir, možemo da prevaziđemo ove izazove.

Ministar je položio vence i u spomen-kosturnici posvećenoj Svetom Stefanu Dečanskom u mestu Donje Karaslare kod Velesa, kao i u spomen- kosturnici posvećenoj srpskim vojnicima poginulim u Drugom balkanskom ratu u selu Cera.