Foto: srbija.gov.rs

Obeležena 75-godišnjica rada Vojnotehničkog instituta

Vesti Autor: M.S. | 13:38 Subota, 04 11 2023 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević poručio je da je razvoj naoružanja i vojne opreme jedan od generatora savremene nauke i modernih tehnologija u celom svetu i da su usavršavanje i inovacije na tom polju predstavljale uvod u nove istorijske epohe.

Vučević je sinoć, na svečanosti povodom obeležavanja 75-godišnjice postojanja i rada Vojnotehničkog instituta (VTI), ukazao na to da je kroz istoriju društvo koje je bilo u stanju da prati ovaj razvoj imalo i kapacitete da se odbrani, da preživi, da napreduje.

Jedini način na koji bi neka država ili narod mogli da opstanu jeste da imaju adekvatna sredstva da na napade mogu adekvatno da odgovore. Paradoksalno ili ne, razvoj naoružanja pratio je i ukupni društveno-tehnološki razvoj. Ova pravila su važila u prošlosti, važe i danas i važeće i dalje, naglasio je Vučević.

Potpredsednik Vlade je napomenuo da Vojnotehnički institut, kao najveća naučnoistraživačka institucija u oblasti odbrambenih tehnologija u našoj zemlji, učestvuje u razvoju sredstava naoružanja i vojne opreme na braniku otadžbine  već 75 godina.

Posle više kriznih godina pa čak i decenija, danas država Srbija i Ministarstvo odbrane kontinuirano podržavaju Vojnotehnički institut i fabrike odbrambene industrije da neguju i unapređuju svoje potencijale, omogućavajući time da naša država može da zadrži status najvećeg proizvođača naoružanja i vojne opreme u regionu, istakao je Vučević.

On je ocenio da su upravo oni kojima tema razvoja i unapređenja naoružanja i vojne opreme nije bila bitna, ili koji su zatvarali kapacitete i Vojnotehničkog instituta i naših fabrika namenske industrije, radili na našu štetu.

Snažan Vojnotehnički institut, snažna odbrambena industrija Srbije i pre svega snažna Vojska Srbije, garant su mira i napretka naše otadžbine, poručio je potpredsednik Vlade.

Direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik prof. dr Aleksandar Kari je, govoreći o najznačajnijim rezultatima te ustanove, rekao da se pitanje sopstvenog razvoja naoružanja u Srbiji i opstanka Instituta nikada nije dovodilo u pitanje.

On je naglasio da je do danas oko 1500 sredstava NVO usvojeno u operativnu upotrebu i da je Vojska Srbije opremljena sa 75 odsto sredstava razvijenih, unapređenih i modernizovanih baš u VTI.