Foto: mod.gov.rs

Obeležen DAN VOJNOOBAVEŠTAJNE AGENCIJE

Vesti Autor: M.S. | 16:57 Petak, 03 03 2023 Foto: mod.gov.rs

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević istakao je danas na svečanosti povodom obeležavanja Dana Vojnoobaveštajne agencije (VOA) da je zadatak te agencije da u okviru svoje nadležnosti iznad svega štiti čuva i promoviše državne i nacionalne interese, kao i interese svih građana.

Na svečanosti, na kojoj je prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Vučević je čestitao praznik pripadnicima VOA, poželevši da i dalje nastave da rade u cilju odbrane i zaštite državnih i nacionalnih interesa.

On je izrazio posebno zadovoljstvo zbog toga što su na svečanosti prisutvovali i izaslanici odbrane iz 27 država, ali i vojni predstavnici diplomatskih misija pri UN, OEBS i NATO, prvi put ovako okupljeni, čime ovaj praznik dobija pun kapacitet.

Vučević je, ukazujući na važnost rada pripadnika VOA, podsetio na dešavanja koja su obeležila prethodnih nekoliko godina na svetskom nivou, a koja niko verovatno nije mogao da potpuno predvidi ili sagleda, kao što su pandemija koronavirusa i sukob u Ukrajini.

Prema njegovoj oceni, posebno je nepopularno biti ono što je Srbija i što sa ponosom ističe - vojno neutralna država.

On je poručio da je ponosan na sve što su pripadnici VOA radili, ne samo prethodne godine, već i decenijama unazad.

Takođe, Vučević je ukazao i na značaj saradnje sa Ministarstvom spoljnih poslova u radu naših izaslanstava širom sveta.

Direktor VOA general-major Zoran Stojković naglasio je da su se okolnosti u svetu promenile, da su složene i da nas najteži izazovi kao državu tek očekuju, te da moramo jedinstveno da učestvujemo u odbrani naših vitalnih, državnih i nacionalnih interesa.

Pozdravljajući izaslanike odbrane Srbije, direktor VOA istakao je da su svi oni pažljivo birani, da su se usavršavali u zemlji i inostranstvu, u veoma širokom spektru specijalnosti.

General Stojković je poručio da će odbrana interesa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i nacionalnih državnih interesa u inostranstvu i ubuduće biti imperativ u radu VOA.

Vojnoobaveštajna agencija obeležava svoj dan u znak sećanja na 5. mart 1884. godine, kada je u okviru reorganizacije i modernizacije srpske vojske doneta Uredba o đeneralštabnoj struci, kojom je u okviru Operativnog odeljenja Glavnog đeneralštaba formiran Spoljni odsek.