Foto: srbija.gov.rs

Obezbediti podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva

Vesti Autor: M.S. | 10:42 Sreda, 27 03 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov otvorio je drugi sastanak posebne radne grupe za izradu Predloga akcionog plana za sprovođenje Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period 2024–2025. godine.

Na sastanku, održanom juče u Palati Srbija, kojem je prisustvovao i zaštitnik građana Zoran Pašalić, razmatran je nacrt akcionog plana za sprovođenje pomenute strategije.

Žigmanov je tom prilikom istakao da je u resorno ministarstvo u proteklom periodu stiglo mnogo predloga za ovaj dokument i zahvalio svim prisutnim na konstruktivnom doprinosu.

Pomoćnik ministra u Sektoru za saradnju sa organizacijama civilnog društva Žarko Stepanović rekao je da će, po završetku Predloga akcionog plana, dokument ići na javnu raspravu, i predložio da se prilikom izrade napravi balans između količine aktivnosti i realnih kapaciteta za njihovo sprovođenje.

Međunarodni eksperti Emina Nuredinoska i Igor Vidačak, angažovani za pripremu nacrta akcionog plana, naveli su da su u ovom dokumetu sadržana četiri posebna cilja.

Reč je o obezbeđivanju većeg uključivanja civilnog sektora u proces donošenja odluka na svim nivoima vlasti, o unapređenju transparentnosti finansiranja i održivosti civilnog sektora, o obezbeđivanju učešća organizacija civilnog društva u socijalno-ekonomskom razvoju i delovanju  u skladu sa načelima održivog razvoja, kao i obezbeđivanju većeg učešća organizacija civilnog društva u EU integracijama.

Po završetku rada doneti su zaključci i razmatrani dalji koraci u cilju izrade Predloga akcionog plana za sprovođenje pomenute strategije.