Foto: Beoinfo

Odata počast stradalima u Banjičkom logoru

Vesti Autor: B.O. | 15:00 Subota, 05 10 2024 Foto: Beoinfo

Zamenik predsednika Skupštine grada Beograda Igor Jovanović položio je danas venac i odao počast stradalima u Banjičkom logoru tokom Drugog svetskog rata. Ove godine navršava se osam decenija od raspuštanja ovog zloglasnog logora.

– Danas, na 80. godišnjicu raspuštanja logora na Banjici, stojimo pred mestom koje simbolizuje nezamislivu patnju i stradanje hiljada nevinih ljudi. Logor Banjica bio je mesto gde su tokom Drugog svetskog rata nevini građani Beograda i šire bili lišeni slobode, mučeni i ubijani. Njihova žrtva ne sme biti zaboravljena. Na poziv SUBNOR-a Beograda, organizacije koja već decenijama predano radi na očuvanju antifašističke tradicije, danas, u ime Skupštine grada Beograda, polažem venac u znak sećanja na sve žrtve ovog logora. Ovaj čin je izraz naše posvećenosti da nikada ne zaboravimo zločine počinjene nad našim sugrađanima, ali i da se borimo za društvo u kojem će pravda, sloboda i ljudsko dostojanstvo uvek biti u centru naših vrednosti – naveo je Jovanović u izjavi za Beoinfo.

Dodao je da nas sećanje na logor Banjica podseća na potrebu da se ujedinimo u borbi protiv mržnje, nasilja i netolerancije.

– U vremenu kada svet ponovo prolazi kroz izazove, naša je dužnost da čuvamo vrednosti za koje su naši preci dali svoje živote, kako bismo budućim generacijama obezbedili mir i slobodu – rekao je Jovanović.

Svake godine SUBNOR Beograda kao organizator zajedno s Gradom Beogradom i Opštinom Voždovac obeležava sećanje na taj događaj. U ime SUBNOR-a Beograda počast stradalima odao je predsednik ove organizacije Bora Ercegovac. Vence su položili i predstavnici Opštine Voždovac, opštinskih boračkih organizacija, potomci i poštovaoci.