Foto: msp.gov.rs

Odnosi Srbije i SAD na uzlaznoj putanji

Vesti Autor: M.S. | 12:55 Petak, 11 10 2024 Foto: msp.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić sastao se danas sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom.

Đurić je, konstatujući da je politički dijalog intenziviran i da odnosi dveju zemalja idu uzlaznom putanjom, ponovio da Srbija ostaje posvećena njihovom daljem unapređenju u svim oblastima.

On je ocenio da saradnja u oblasti energetike ima veliki potencijal i da je jedan od najpozitivnijih aspekata bilateralnih odnosa, naglasivši da je nedavno potpisivanje Sporazuma o strateškoj saradnji u energetskom sektoru u Srbiji veoma značajno i označava novu eru saradnje Srbije i SAD.

Prema njegovim rečima, Srbija je zainteresovana za diverzifikaciju izvora snabdevanja energentima, dodatna ulaganja u energetsku infrastrukturu i efikasniji razvoj kapaciteta zasnovanih na obnovljivim izvorima energije.

U tom kontekstu je, kako je istakao, još važnije to što odnosi u oblasti energetike ulaze u fazu strateških.

Đurić je izrazio zadovoljstvo intenziviranjem bilateralne ekonomske saradnje, uz ocenu da je upravo ona jedan od ključnih činilaca i pokretača osnaživanja ukupnih odnosa dveju zemalja.

Sagovornici su se osvrnuli i na značaj unapređenja regionalne saradnje, pri čemu je šef srpske diplomatije preneo zahvalnost SAD na podršci kada je reč o regionalnim inicijativama na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.