Foto: msp.gov.rs

Potpisan Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Srbije i SAD

Vesti Autor: M.S. | 21:09 Sreda, 18 09 2024 Foto: msp.gov.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić i podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez potpisali su danas u Vašingtonu Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Srbije i SAD.

Đurić je, nakon potpisivanja ovog dokumenta, istakao da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o strateškoj saradnji u oblasti energetike napravila važan korak ka unapređenju partnerstva sa SAD i značajan iskorak ka osiguranju dugoročne energetske bezbednosti.

Naša zemlja će u naredne dve decenije četiri puta uvećati potrošnju električne energije i nama treba partnerstvo sa industrijama, kompanijama i državama koje su u prethodnim decenijama uspešno povećale kapacitet svoje proizvodnje, naveo je ministar.

Šef srpske diplomatije je objasnio da će ovaj dokument olakšati zelenu tranziciju u Srbiji i omogućiti bolji pristup čistoj energiji, što je u skladu sa evropskim aspiracijama naše zemlje.

On je ukazao na to da ovaj sporazum šalje i snažnu poruku o posvećenosti Srbije unapređenju ukupnih odnosa sa SAD i da smo još jedan korak bliže strateškom partnerstvu i strateškim, dobrim, dugoročnim odnosima sa tom zemljom.

Verujem da je ovo odgovorno i državotvorno ponašanje i da će i srpske i američke energetske kompanije, ali i pre svega građani Srbije, imati korist od ovog dogovora, koji će rezultirati pouzdanijim, sigurnijim i dugoročno stabilnijim snabdevanjem u uslovima u kojima se naša industrija i privreda razvijaju iz dana u dan, rekao je Đurić.

On je izrazio zahvalnost predsedniku Republike i Vladi Srbije, kao i Ministarstvu rudarstva i energetike na podršci za unapređenje srpskih kapaciteta za saradnju sa SAD u ovoj ključnoj strateškoj oblasti.

Verujem da će, uz 143 godina tradicije saradnje Srbije i SAD, i današnji datum ostati zapisan kao jedan od bitnih momenata u našim bilateralnim odnosima, naveo je šef srpske diplomatije.

Đurić je izrazio nadu da je ovo prvi u seriji strateških sporazuma između Srbije i SAD koji će unaprediti ukupan karakter odnosa dveju zemalja.

Naravno da energetika ima i šire implikacije, ali danas nam je cilj da, pre svega, osiguramo dugoročno, stabilno, pouzdano, bezbedno i čisto snabdevanje električnom energijom na način koji je ekonomski dovoljno održiv da Srbija ostane atraktivna zemlja za privlačenje stranih investicija, naglasio je on.

Ministar je izrazio zahvalnost svima u Vladi Srbije i Vladi SAD koji su imali viziju da podrže ovaj vid strateške saradnje, istakavši da je uveren da će ona doneti dobrobit našim građanima i da će dodatno da učvrsti odnose dveju zemalja.

Fernandez je ocenio da će potpisivanje ovog sporazuma podići srpsko-američku saradnju na viši nivo, dodavši da su SAD zadovoljne činjenicom da će saradnja sa Srbijom na polju čiste energije biti nastavljena.

Klimatske promene su izazov našeg vremena, ali su i prilika da se investira u energije budućnosti, a prvi korak je napravljen danas, naglasio je on.

Đurić i Fernandez su, nakon ceremonije potpisivanja sporazuma, imali i bilateralni sastanak, na kojem su razgovarali o raznovrsnim aspektima energetske saradnje Srbije i SAD.