Foto: srbija.gov.rs

Ogromne razmere svakodnevnih pritisaka Prištine na srpski narod na KiM

Vesti Autor: M.S. | 17:36 Sreda, 09 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković informisao je danas ambasadore Argentine, Brazila i Meksika u Beogradu o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Petković je tokom sastanka sa ambasadorima Argentine Osvaldom Marsikom, Brazila Žoze Maurom Da Foneska Kosta Koutom i Meksika Karlosom Isaurom Feliksom Koronom istakao da su svakodnevni pritisci Prištine na srpski narod u pokrajini dostigli takve razmere, da ih je nemoguće izdržati i da politički akteri u Prištini region vode putem opasne destabilizacije.

On je naglasio da svakodnevno institucionalno i fizičko nasilje koje prištinski režim sprovodi nad Srbima, rušenje Briselskog sporazuma i 11-godišnje odbijanje da se formira Zajednica srpskih opština, očigledno vode u pravcu definitivnog proterivanja srpskog stanovništva iz pokrajine i stvaranja etnički čistog Kosova i Metohije, što je neskriveni plan Aljbina Kurtija.

Direktor Kancelarije je ukazao na to da je formiranje Zajednice srpskih opština, i to onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i precizirano 2015. godine, nužno zarad garantovanja i ostvarivanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda i njegovog opstanka na KiM.

On je informisao sagovornike o poslednjim jednostranim i protivpravnim potezima Prištine - ukidanju dinara kao sredstva plaćanja, gašenju Poštanske štedionice, upadu u prostorije Pošte Srbije i upadu do zuba naoružanih Kurtijevih specijalaca, u sedišta privremenih organa u četiri opštine na severu pokrajine, bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, prostorije Pio Fonda, biroa Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Petković je ocenio da će ti događaji imati nesagledive posledice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, dodavši da se radi o institucijama koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO i koje Srbima, ali i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica na Kosmetu pružaju usluge od životnog značaja, od socijalnih davanja do plata i penzija, neophodnih za održanje njihove elementarne egzistencije.

Direktor Kancelarije je naglasio da je najnovija odluka Prištine o uklanjanju blokade za srpsku robu doneta pod pritiskom međunarodne zajednice, ali da ipak predstavlja pozitivnu odluku u moru negativnih dešavanja i pritisaka, kojima Kurti kontinuirano Srbima zagorčava život u svakom segmentu.

Uprkos svemu navedenom, Beograd će nastaviti da se ponaša konstruktivno zarad očuvanja mira i ekonomske stabilnosti u regionu, a u tom pravcu idu i novopredložene mere predsednika Republike Aleksandra Vučića, koje imaju za cilj zaštitu socijalnog položaja Srba u pokrajini, zaključio je Petković.