Foto: mljmpdd.gov.rs

Srbija duboko privržena zaštiti i unapređenju prava i položaja nacionalnih manjina

Vesti Autor: M.S. | 19:26 Sreda, 09 10 2024 Foto: mljmpdd.gov.rs

Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije učestvovali su danas na konferencija o ljudskoj dimenziji, koja se održava u Varšavi.

Članovi delegacije su, obraćajući se učesnicima 9. plenarne sesije pod nazivom „Tolerancija i nediskriminacija II“, poručili da je Srbija duboko privržena zaštiti i unapređenju prava i položaja pripadnika nacionalnih manjina.

Oni su naglasili da osnove manjinske politike čini puna integracija nacionalnih manjina u društveni život, uz dalje očuvanje i razvijanje njihove nacionalne i kulturne posebnosti.

Delegacija Ministarstva, u kojoj su državni sekretar Rejhan Kurtović, pomoćnice ministra Snežana Trkulja i Nina Mitić, učestvovala je na pomenutoj sesiji koja uključuje specifične teme: prava lica koja pripadaju nacionalnim manjinama i pitanja Roma i Sinta.

Konferencija o ljudskoj dimenziji u Varšavi, koja se ove godine, u saradnji sa predsedavajućom OEBS-a, Maltom, održava u periodu od 30. septembra do 11. oktobra, posvećena je ljudskim pravima i osnovnim slobodama na području OEBS-a, kao i implikacijama aktuelnih događaja i trendova na bezbednost regiona.